RS danas obilježava neustavni 9. januar

RS danas obilježava neustavni 9. januar

Foto: Nezavisne novine

Vlasti RS-a danas obilježavaju 30 godina od osnivanja tog entiteta, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku kojom je ovaj datum i vjerski karakter obilježavanja godišnjice neustavan.

Svečani defile bit će održan u Banjaluci s početkom u 12.00 sati, dok će na platou ispred Palate Republike u 19.00 sati biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a RS.

Prema programu obilježavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja RS bit će održan u Istočnom Sarajevu u 19.30 sati.

Dan RS sutra će biti obilježen u Brčko distriktu. Tim povodom u 11.30 sati bit će polaženi vijenci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 sati.

Galerija Akademije nauka i umjetnosti RS obilježava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Ova izložba je otvorena 20. decembra 2021. godine.

Pregled odluka Ustavnog suda BiH

Čitav postupak, za koji u RS preovladava mišljenje da je političke prirode, pokrenut je u januaru 2013. godine zahtjevom tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Prvo je Ustavni sud BiH 2015. godine proglasio neustavan dio Zakona o praznicima u kojem se 9. januar obilježava kao Dan RS, te osporio vjerski krakter obilježavanja.

“Stoga, Ustavni sud smatra da izbor 9. januara kao datum obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.”

Ovoj odluci prethodila je Deklaracija kojom je Narodna skupština zaključila da je osporavanje odredbi Zakona o praznicima “isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”.

Narodna skupština raspisala je i održala referendum kojim su građani 9. januar masovno prihvatili kao datum obilježavanja praznika i na toj osnovi je donesen posebni Zakon.

Ustavni sud, nedugo zatim, poništio je rezultate referenduma. Proveden je, naveli su, na osnovu Odluke za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom.

Devet delegata iz Vijeća naroda RS potom podnosi zahtjev za ocjenu ustavnosti novog zakona.

Ustavni sud BiH marta 2019. potvrđuje neustavnost dijela zakona koji se poziva na potvrđenu volju građana. Sud navodi da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika niti pravo Narodne Skupštine da raspiše refeendum o novom datumu proslave Dan RS.


(Vijesti.ba / BHRT)

Komentariši