JANJA: ZATROVAN POLITIČKI PROSTOR UZROK PROVOCIRANJA BOŠNJAČKIH POVRATNIKA

Mehmed Sultanović 08/01/2022

Posljednjih dana u bijeljinskom naselju Janja došlo je do nekoliko incidentnih situacija. Prema tvrdnjama mještana, grupa mladih osoba vjernicima koji su izlazili s jutarnje molitve uputila je nacionalističke psovke, a zatim ispucala nekoliko hitaca u zrak.

Također je sinoć pored Džedid džamije gdje se nalazi i imamska kuća nekoliko mladića uz glasnu muziku iz automobila uputila nekoliko uvrijedljivih poruka.

Navedeni događaji su prijavljeni policijskoj upravi, ali je obaviješten i ured OSCE-a, koji se još nije očitovao o navedenim dešavanjima.

Povratnike u Janji je sinoć posjetio i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji je želio iskazati svoju podršku suživotu, miru i toleranciji, ali i ograditi se od događaja koje su uzrokovali pojedinci.

Kako je kazao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Janja hfz. Omer ef. Camić, ovo nije prvi put da Bošnjaci u Janji trpe provokacije i zastrašivanja.

  • Brine nas činjenica da su za prethodne događanje izricane blage kazne, što daje motivaciju počiniocima da nastavljaju sa svojim djelima. I sada nam je rečeno da su podnesene krivične prijave, ali nakon toga zakaže tužilaštvo i sudstvo – izjavio je za Fenu hfz.ef. Camić.

Razlog za ovakve istupe mladih sugrađana vidi u zapaljivoj retorici političara i medijima koji doprinose raspirivanju mržnje u Bosni i Hercegovini. Također navodi da među starijim generacijama u Janji nema podjela i problema ove vrste.

  • Ovdje je zakazala porodica, školstvo i mediji, a ovo je rezultat. Ni u medijima mi nemamo odgojnih i obrazovnih programa, djeca nam historiju uče odvojeno, nema zajedništva. Mi starije generacije znamo šta je zajedništvo i za praznike razmijenimo poklone, dok mladi nemaju taj osjećaj – izjavio je hfz. Camić.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić očekuje od entitetskih vlasti da prestanu sa širenjem mržnje prema državi Bosni i Hercegovini i diskriminatornim odnosom prema Bošnjacima.

  • Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente. Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta – izjavio je Salkić za Fenu.

Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić smatra da su djeca kolateralna šteta jedne agresivne i nacionalističke retorike, govora mržnje koje najviše generiraju političari.

  • Naš javni i politički prostor je kontaminiran i zatrovan do te mjere da se uvrede, vrijeđanja i omalovažavanje smatraju normalnim i društveno prihvatljivim. Ako svakodnevno slušamo političare koji vrijeđaju drugog i drugačijeg ne učeći mlade ljude da su različitosti najveće bogatstvo ovih prostora, onda ove tinejdžerske opasne igre nikog ne treba da čude – izjavila je Topić za Fenu.

Ona je također naglasila da je problem i u izostanku reakcije medija, javnosti i političara koji bi trebali poslati jasnu i glasnu poruku da je to iživljavanje, ružna nacionalistička igra i potpuno neprihvatljiva, te kao takva ne može biti predmet relativizacije.

  • Naše politike relativiziraju zločine i genocid i tu se završava priča s reakcijom na ovakvu vrstu ispada. Obrazovni sistem podupire nacionalne stereotipe i predrasude jer to politika zahtijeva od njega, zapravo, kreira ga kako bi legitimizirao entonacionalne politike – izjavila je Topić.

Smatra da je potreban daleko veći angažman svakog pojedinaca na otklanjanju uzroka ovakvog stanja.

Komentariši