DŽAFEROVIĆ: MOŽETE LI ZAMISLITI MARŠ ODREDA SMRTI NA GODIŠNJICU KRISTALNE NOĆI?

Emrah Fejzović 09/01/2022

Rukovodstvo Republike Srpske proslavlja svoj “nacionalni praznik”, koji je nezakonit, piše njemački Die Welt u članku posvećenom današnjem obilježavanju 9. januara.

  • Oni marširaju sa crvenim beretkama i maskirnim uniformama, te oružje u rukama: Specijalne policijske snage koračaju ulicama Banja Luke, u srpskom dijelu Bosne i Hercegovine. Zastavice u bojama srpske nacionalne zastave trepere iznad njih, dok svira limena muzika. Tako svake godine. Političko rukovodstvo bosanskih Srba obilježava 30-godišnjicu RS-a, sa paradom, javnim televizijskim prenosom na Radio-televiziji Republike Srpske. Uprkos činjenici da je ovo obilježavanje zabranjeno”, piše dopisnica Die Welta Carolina Druten.

Ona podsjeća na odluku Ustavnog suda BiH od prije nekoliko godina, kojom je ovaj praznik proglašen neustavnim, jer diskriminira druge etničke grupe.

  • Ovogodišnja parada je pod posebnom međunarodnom pažnjom. Već mjesecima, lidera RS-a Milorad Dodik gura svoju nacionalističku i separatističku politiku. SAD su mu nedavno uvele sankcije zbog separatističkih tendencija i korupcije”, navodi njemački list.

Zatim se navodi izjava člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji za Welt kaže: “Možete li zamisliti da Einsatzgruppen (nacistički odredi smrti, op. a.) maširaju evropskim ulicama na godišnjicu Kristalne noći?”

Džaferović u svojoj izjavi dodaje da su za “žrtve i preživjele scene bolne i traumatične”.

Novinarka Die Welta podsjeća na historijar 9. januara, kada je “Radovan Karadžić zahtijevaju vlast u svim srpskim zajednicama u zemlji”, te dodaje da je Karadžić bio blizak saveznik predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koji je težio Velikoj Srbiji nakon raspada Jugoslavije.

  • U ovu svrhu Karadžić je zahtijeva etnički očišćena područja. Muslimani su uklonjeni, a opsada Sarajeva je trajala četiri godine. Komandant vojnih snaga Ratko Mladić je povodio Karadžićeve nalooge. Za nekoliko mjeseci zauzeo je veći dio zemlje, zajedno sa srpskim paravojnim formacijama”, navodi se u članku.

Autorica podsjeća da je stotine hiljada ljudi protjerano, te da je 1995. godine u prvom genocidu na evropskom tlu, nakon Drugog svjetskog rata, Vojska Republike Srpske ubila 8.000 ljudi..

  • Činjenica da sigurnosne snage bosanskih Srba marširaju ulicama Banjaluke na dan 9. januara, slaveći iz godine u godinu svoj ‘državni praznik’, smatra se provokacijom. Unatoč svemu, Dodik kao najmoćniji političar u srpskom dijelu zemlje već mjesecima gura RS ka secesiji. U decembu je lokalni parlament glasao za povlačenje iz vojske, pravosuđa i poreskog sistema na državnom niovu”, kaže autorica, te navodi da bi ovo, kako ocjenjuju posmatrači, mogao biti presudni korak ka otcjepljenju.
  • U intervjuu za srbijanske Novosti, Dodik zaziva ujedinjenje sa Srbijom: ‘Uvjeren sam’, kaže on, ‘da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država i u konfederalnom statusu sa Srbijom’, te da će ‘dopinositi stabilnosti i miru'”, kaže njemački list.

Die Welt navodi i Dodikove izjave sa ceremonije 9. januara, od prije 2 godine, po kojima “Srbi imaju dvije države danas. Jedna je Srbija a druga Republika Srpska”, kao i ranije izjave da je RS “predoređena da postane država”.

Dodik ne koristi riječ genocid kada se referiše na Srebrenicu. “Mnogo je nedužnih ubijeno – Srba, Bošnjaka i drugih. Predstavljanje historije Srebrenice nije posve ispravno”, kaže on.

  • Ovo je forma historijskog revizioniza koja opstaje na Zapadnom Balkanu”, kaže novinarka Welta.
  • Dodik drži srpski narod i sve druge zatočenim u prošlosti“, kaže Džaferović za Welt i dodaje da vlasti RS 9. januara „šalju poruku da Bošnjaci i Hrvati nemaju šta tražiti u Republici Srpskoj, da je to lebensraum („životni prostor“, op. a.) srpskog naroda”, zaključuje Džaferović.

Njemački list navodi da je najvažniji Dodikov saveznik Vladimir Putin, te da ga podržavaju i Viktor Orban, koji prijeti da će blokirati donošenje sankcija EU, kao i francuski desničari poput Thierryja Marianija, iz stranke Marine Le Penn, čija je delegacija došla u Banjaluku na proslavu, prenosi Klix.

Autorica kaže da je američkim sankcijama građanima SAD zabrajeno poslovati sa Dodikom, te kaže da i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zagovara sankcije protiv Dodika.https://hayat.ba/ahmetovic-za-die-welt-ovo-je-opasna-igra-s-prosloscu-koja-se-ponavlja/578505/embed/#?secret=7LSq7Q7bwb

  • Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se historija na evropskom kontinentu ponavlja i da dođe do novog oružanog sukoba u regionu”, kaže Adis Ahmetović, zastupnik vladajućeg SPD-a u Bundestagu, koji također podržava sankcije.
  • Zasad ipak Dodik se ne plaši ozbiljnih posljedica, te stoga nastavlja – vjerovatno do tačke gdje će zapaliti veći požar koji se zadugo neće moći dovesti pod kontrolu”, zaključuje njemački list.

Komentariši