Dok Sarajevo polemiše o Deda Mrazu: Dodik u Janju, Prijedor, Gacko vraća Ratka Mladića

Dok Sarajevo polemiše o Deda Mrazu: Dodik u Janju, Prijedor, Gacko vraća Ratka Mladića

Foto: Vijesti.ba

Ekstremisti u RS-u najbolje su iščitali poruke ‘mira’ koje zadnjih dana i mjeseci šalje politički vrh RS-a predvođen Miloradom Dodikom.

Rezultati te “miroljubive” politike su se vidjeli u proteklih par dana u Janji, Prijedoru, Višegradu, Gacku…

Prvo su na pravoslavni Božić dvije osobe ispred Atik džamije pucale iz kolone automobila koja je prevozila badnjak. U noći sa 7. na 8. januar muškarac je u blizini Džedid džamije komšijama povratnicima čestitao Božić uzvikujući: Čestit Božić, Hristos se rodi braćo muslimani!

Dan ranije pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta Višegrad su u koloni vozila prošli ulicama Višegrada, noseći zastave i četnička obilježja, te se uz poruke “mira” uputili na centralno obilježavanje u Draževini.

Istovremeno, u selu Kostići, koje se nalazi između Milića i Srebrenice u istočnoj Bosni, sječu badnjaka izveli su i sa širom javnosti na društvenim mrežama podijelili muškarci u uniformama, sa šajkačama i kokardama na traktoru na kojem je privezana četnička zastava.

Sinoć se u Prijedoru veličao ratni zločinac Ratko Mladić, a gradom koji je jedan od glavnih stratišta Bošnjaka i Hrvata, odjekivalo je: “Generale, nek je tvojoj majci hvala”, uz skandiranje Ratko Mladić.

U međuvremenu je na razglasu pod pokroviteljstvom Općine, u Gacku odjekivala pjesma: “Ne volim te Alija zato što si balija…”. Nekoliko dana ranije ista pjesma čula se i u Doboju…

Oni koji su se odlučili ostati svojim kućama na javnom servisu RTRS mogli su gledati dokumentarni film “Tri boje otadžbine” u kojem su se redali sagovornici presuđeni za ratne zločine poput Biljane Plavšić i Vinka Pandurevića, koji su govorili o “čistoći” njihove borbe 90-ih godina.

I više uopšte nije važno što je slavljenje 30 godina od formiranja RS-a lažno. Važno je prepoznati istinu – da je aktuelni politički vrh RS-a uspio vratiti BiH u stanje od prije 30 godina i šta bi moglo uslijediti.

Za to vrijeme probosanske snage i prateća im javnost u užem jezgru Sarajeva, umjesto odgovora na dugogodišnje separatističke politike iz RS vode teške Facebook ratove i polemiziraju o Deda Mrazu.


(Vijesti.ba)

Komentariši