DIREKTNA POSLJEDICA 9. JANUARA SU GENOCID I PROTJERIVANJA, SUTRA ŠALJEMO JEDINSTVENU PORUKU SVIJETU DA ZAŠTITIMO BIH : RAMIĆ I DRAGANOVIĆ ZA HAYAT

Mirza Imamović 09/01/2022

Bh. dijaspora širom svijeta organizuje proteste za mir u BiH. Istovremeno, provokacije, prijetnje i veličanje ratnih zločinaca u manjem bh. entitetu uveliko podsjećaju na atmosferu iz ’92. godine. Svemu tome dodatno pogoduje obilježavanje neustavnog dana bh. entiteta RS, koji su Ustavni sud BiH i Venecijanska komisija Vijeća Evrope jasno ocijenili diskriminatornim.

O svemu tome razgovarali smo sa našim gostima u emisiji 7plus.

Iz Brisela nam se javio Hamdija Draganović, član Upravnog odbora organizacije Platform BiH, a iz Hamiltona Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ocjenjujući incidente i napade na povratnike Bošnjake u manjem bh. entitetu, Draganović ističe da postoji velika opasnost od sukoba.

  • Atmosfera uveliko podsjeća na predratno stanje s početka ’90-tih. Glasna manjina nameće svoju volju mirnodopskoj većini, čime se ugrožava mir. Proslava neustavnog dana entiteta RS predstavlja kršenje Ustava BiH. Šutnja međunarodne zajednice daje snagu takvim retrogradnim snagama. To je početak koji može izazvati mnogo gore posljedice i sukobe. Inostrani faktori moraju zaustaviti takvo ponašanje – kazao je Draganović.

Neshvatljivo je tolerisanje negiranja genocida od strane političara iz bh. entiteta RS, smatra Ramić.

  • Osuđujem zgrožavajuće ispade i nacionalističke poruke upućene povratnicima Bošnjacima u manjem bh. entitetu. Kontinuitet genocidne namjere mora se sankcionisati od strane pravosudnih organa BiH. Podnijeli smo nekoliko krivčinih prijava protiv zvaničnika iz entiteta RS zbog negiranja genocida. Istraživači koji se profesionalno bave zaštitom ljudskih prava i sloboda moraju raditi na promjeni naziva entiteta RS koji se naziva samo po jednom narodu, zbog čega su Bošnjaci, Hrvati i Ostali potpuno diskriminisani. Institut radi na pravnom obraćanju Evropskom sudu za ljudska prava kojim bi se utvrdila navedena diskriminacija. Nadalje, politički i vojni vrh manjeg entiteta, uljučujući i MUP RS, pravosnažno je presuđen za genocid. Međunarodni sud pravde u Hagu mora se očitovati o tome da li je daljnje egzistiranje ovog entiteta osnovano nakon presuda Haškog tribunala u kojima je utvrđen genocid. Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde bio bi osnov za ukidanje bh. entiteta RS, budući da je povrijeđena ius cogens norma međunarodnog prava kroz počinjenje genocida, uslijed čega je Dejtonski mirovni sporazum protivan Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu – poručuje Ramić.

Građanska država je jedini garant napretka i razvoja BiH kao demokratske zemlje, mišljenja je Draganović.

  • Želimo kao Bosanci i Hercegovci da se kreira građanska država BiH koja će biti  Apsurd je da ja kao državljanin Holandije ne mogu biti kandidat za organe ove zemlje. Takva diskriminacija se mora eliminisati. Najdirektniji produkt 9. januara jeste činjenica što se ja i Emir sada javljamo iz Hamiltona, odnosni Brisela, umjesto da sa svojim porodicama živimo u vlastitoj domovini – ističe Draganović.

Najavljujući sutrašnje protesta za mir u Kanadi, SAD-u i Evropi, Ramić naglašava da se u BiH brane civilizacijske vrijednosti.

  • Bitka za BiH nije samo borba za bh. građane, već za civilizaciju. Tolerancija i suživot su vrijednosti koje mi branimo. EU i Kanada se temelje na kulturnom mozaiku. Ako to izgubimo, ostajemo bez bitnih elemenata civilizovanog svijeta. To se ne smije dozvoliti. Sutra dižemo glas širom Evrope i svijeta za mir i cjelovitost BiH. U Kanadi ćemo tačno u 12 sati sa kanadskim i bh. zastavama izaći na ulice i poslati bitne poruke. Skup u St. Louisu uspješno je održan jučer. Veoma je važno da se na sjevernoameričkom kontinentu čuje glas za BiH – upozorava Ramić.

Draganović dodaje da se sutra očekuje veliki broj građana bh. porijekla iz zemalja EU ispred Evropskog parlamenta u Briselu.

  • Najavljen je dolazak mnogo naših ljudi iz Holandije i Njemačke što organizovano, što u privatnom aranžmanu. Pored toga, u BiH će se također istovremeno održati protesti u Maglaju i još nekim gradovima. Cilj je bio postići širinu skupova, ne toliko masovnost, kako bi se na društvenim mrežama poslala jedinstvena podrška BiH – zaključio je Draganović.

Pogledajte video OVDJE.

Komentariši