BOŠNJACI JANJE: MI ĆEMO ČUVATI BIH, NIŠTA NAS NEĆE POKOLEBATI!

Mirza Imamović 09/01/2022

Bošnjaci Janje će čuvati državu Bosnu i Hercegovinu i ne žele napustiti svoju rodnu grudu, ostat će u Janji i graditi budućnost zajedno sa svojim komšijama – poruka je Bošnjaka Janje, koju je 9. januara zabilježila ekipa Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci Janje su tokom agresije pretpjeli mnogo gora stradanja od nedavnih uznemiravanja i provokacija, što ih nije pokolebalo u čvrstoj namjeri da ostanu na svojim ognjištima.

Porodica Mujaga-ef. Cifrića bila je izložena uznemiravanju, a slučaj je prijavljen policiji, Muftijstvu tuzlanskom i Međureligijskom vijeću.

  • Nažalost, stanovnici Janje su se godinama navikavali da mjesec januar i praznici budu obilježeni nemilim događajima. Mještani se, na neki način, i ne iznenade, što je veliki problem. Ne možemo dozvoliti da se slavlje svede na to da se provocira neko drugi, mi ne želimo da nikoga sputavamo u njegovom slavlju, ali ipak se moraju poštovati drugi i drugačiji, u znaku suživota, tolerancije. Moja porodica, a i veliki broj mještana u Janji, su uznemireni ovakvim ponašanjem. Ako u tri dana imamo dva ovakva događaja, to je već zabrinjavajuće stanje – rekao je Mujaga ef. Cifrić.

Podsjetio je da su mještani Janje, nakon što su prošli brojne torture, odlučili da se 2001. godine vrate na ognjišta.

  • Naš povratak je dočekan istim provokacijama. Znamo da su oni koji su se vratili u Janju bili spremni, a i danas su spremni, na suživot. Da nisu bili, nikada se ne bi vratili. Cilj je svima nama da svako od nas, stanovnika Bosne i Hercegovine, živi slobodno i na svome ognjištu, za što ćemo se i boriti. Mi ćemo djelovati preventivno i u cilju nam je da pozitivnim pričama i porukama smirimo situaciju – poručio je.

Sakib Turkušević bio je svjedok uznemiravanja Bošnjaka.

  • Bošnjaci Janje su uvijek slali, a tako i sad šaljemo poruke mira. Ono što posebno zabrinjava jeste da su učesnici ovih događaja uglavnom bile mlađe osobe. Mi volimo svoja ognjišta, nećemo otići nikada, ništa nas ne može otjerati – poručio je.

Posljednji događaji neće pokolebati povratnike u Janji, naglasio je ovom prilikom Kemal-ef. Gutić.

  • Ono što mi želimo jeste da nadležni rade svoje poslove. Ovom prilikom ću reći da su počinioci iz događaja u Janji otkriveni i nadamo se da će dobiti kazne koje slijede za takve postupke. Podsjećam da je u Janji povratak bio masovan, svi su se vratili samo iz razloga jer su to njihova ognjišta, tu se najbolje osjećaju. Ovi događaji nas neće pokolebati i natjerati da odustanemo od svog kućnog praga – naglasio je Gutić.

Podrška Islamske zajednice povratnicima Janje mnogo znači.

  • Nama je drago da su naše strukture uvijek uz nas. Isto tako, očekujemo i od lokalnih vlasti, od predstavnika drugih vjerskih zajednica, da se ograđuju od ovakvih slučajeva, odnosno da mi osjetimo da i s druge strane postoji želja za suživotom – naveo je.

Poručuju da su Bošnjaci u Janji svoji na svome.

  • Mi ćemo čuvati državu Bosnu i Hercegovinu i mi ne želimo otići, želimo ovdje ostati i graditi budućnost zajedno sa svojim komšijama – poruka je iz Janje, piše Preporod info.

Komentariši