BOSANSKI AMERIKANCI DEMONSTRIRALI U DRŽAVI NEW YORK

Mirza Imamović 09/01/2022

Zajednica Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama održala je danas prve u nizu protesta u gradu Utika, savezna država New York.

Kako izvještavaju lokalni mediji, Udruženje bosansko-amričke zajednice (BACA), pozvalo je svoje članstvo,  te američke prijatelje na mirne proteste protiv rata. 

Kako prenosi UticaPhoenix, oni su zabrinuti zbog aktivnosti bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom da bi u BiH ponovo mogao buknuti rat. 

List ističe i da su i zbog toga Ujedinjene nacije prošle godine produžile mandat trupama Evropske unije. 

No, naglašavaju da je Dodik istakao spremnost da obnovi vlastitu – srpsku – vojsku, istu onu koja je osuđena za genocid, te najavio otcjepljenje od BiH.

List piše i da Dodikove prijetnje “idu tako daleko da impliciraju da će Srbija, a možda i Rusija, pomoći” u ostvarenju ove najave.

  • Ako bi se to desilo, obnovila bi se stara politike segregacije između Srba, Bošnjaka i Hrvata koja bi rezultirala etničkim nasiljem. To je nešto što bosanski Amerikanci očajnički pokušavaju zaustaviti – piše Utica Phoenix.

Hanka Grabovica, organizatorica Udruženja bosansko-američke zajednice na današnjem skupu ispred zgrade Državnog ureda govorila je o tome zašto ona i drugi pokušavaju održati mir.

  • Ovdje živimo i cijenimo američke vrijednosti. Dakle, nije bitno da li ste ovdje Bosanac, Srbin ili Hrvat, mi cijenimo američke vrijednosti, a to je ono što želimo u Bosni. Dakle, pokušavamo podržati i dati im do znanja [ljudima u Bosni] da u Bosni možemo imati iste vrijednosti kao i ovdje u Americi. Srbi, Bosanci i Hrvati ovdje u Americi se zapravo dobro zabavljaju i nemaju nikakvih problema.

Ona je istakla da su mnogi članovi BACA-e Srbi, te se nadaju da mogu poslužiti kao primjer kako bi njihovi sunarodnici u domovini vidjeli da je moguće da muslimanski Bosanci, Hrvati katolici i pravoslavni Srbi žive mirno zajedno integrirani, a ne podijeljeni i razdvojeni, navodi dalje list.

Prenosi se i dio istupa glavnog govornika protesta, Sandra Šehića: 

  • Danas, 27 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina i njen narod suočeni su sa još jednom krizom. Kriza koju su stvorili oni koji su profitirali od rata, etničkog čišćenja i genocida. Oni koji žele da vide dalje etničke podjele i rasture cijelu državu. To je nešto što svaka poštena i pristojna osoba neće voljeti vidjeti i nešto što ona ne podržava. To je nešto što je protiv demokratije, različitosti i osnovnih ljudskih prava općenito. Ko želi živjeti u društvu s etničkim aparthejdom gdje djeca različitih etničkih grupa idu u različite škole? Ko želi živjeti u društvu u kojem se časte i veličaju ratni zločinci? Ko želi živjeti u društvu formiranom koncentracionim logorima, masovnim pogubljenjima i uništavanjem kulturne baštine? Ko želi živjeti u društvu u kojem su korupcija i politička pripadnost jedini načini za postizanje napretka? Moj odgovor je – niko. To nisu vrijednosti koje cijenimo, prenosi Politički.ba.

Komentariši