AKO SE DODIK NE ZAUSTAVI, BIH ĆE POSTATI NOVI KAZAHSTAN! ŠAĆIRBEGOVIĆ I MAKSUTI ZA HAYAT: ZAŠTO TAKO KASNO DOLAZE SANKCIJE?

Mirza Imamović 08/01/2022

Sankcije SAD-a konačno su razbudile utihnulu međunarodnu zajednicu koja nijemo posmatra antidejtonsko rušilačko djelovanje Dodika i njegovog režima u manjem bh. entitetu. O tome, ali i drugim aktuelnim temama razgovarali smo u večerašnjem izdanju emisije 7plus.

Muhamed Šaćirbegović, bivši ambasador BiH pri UN-u, i Alem Maksuti, politički analitičar, bili su naši gosti.

Govoreći o američkim sankcijama, Šaćirbegović postavlja pitanje zašto se oklijevalo sa njihovim donošenjem.

  • Postavlja se pitanje zašto tako kasno dolaze sankcije. Bolest koja se širi entitetom RS sada već daje povoda uplitanju Rusije i Kine. Mnogo novca je potrošeno na Dodikovo lobiranje. Ključno je pitanje zašto se čekalo da konkretnom reakcijom. Nije važno da li se Dodik plaši sankcija ili ne, iza njega stoje moćne sile. Mir koji smo dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom nije dostojan funkcionalne i demokratske države kakva BiH treba postati. Nije budućnost u tome da ovaj prostor postane novi Kazahstan ili Bjelorusija – kazao je Šaćirbegović.

Maksuti evropsko nejedinstvo vidi kao glavni faktor u nametanju sankcija Dodiku.

  • EU nema jedinstven stav o BiH. Države članice EU će imati veliki problem u donošenju odluke o sankcijama Dodikovoj politici. Slovenija nikada nije izašla sa službenim stavom o dešavanjima u BiH. Zemlje EU imaju mnogo unutrašnjih problema, tako da nisu svjesni razmjere ozbiljnosti situacije u BiH. Evropa je potpuno impotenta po tom pitanju. Brisel je naprosto zauzet krizom u Ukrajini – ističe Maksuti.

Komentarišući regionalnu politiku prem BiH, dodaje da Milanović igra na nacionalističku kartu kao i Vučić, predstavljajući se zaštitnikom bh. Hrvata.

  • On prosto ne shvata svoju odgovornost, već igra na politikanstvo radi prikupljanja jeftinih političkih poena – ocijenio je Maksuti.

BiH mora napokon postati prioritet američke vanjske politike, smatra Šaćirbegović.

  • Amerika je posvećena problemu Ukrajine, BiH se ne spominje. SAD mora priznati da je sadašnja politička kriza rezultat koji su oni proizveli. Oni jesu doprinijeli okončanju rata, ali nikada nisu istrajali na euroatlanskim integracijama. Amerika mora razumjeti svoju ulogu u BiH i pomoći u pronalasku rješenja – poručuje Šaćirbegović.

Maksuti naglašava da se Dodik hrani popularnošću među građanima u manjem bh. entitetu, čime se u drugi plan stavljaju socijalna i ekonomska pitanja.

  • Dok god javnost u entitetu RS bude podržavala Dodika, on će se predstavljati kao narodni heroj. Mora se doći do situacije kada će politički poraz biti konačan. Korupcija, demografija i ekonomski problem padaju u drugi plan zbog Dodikovog nacionalizma – kazao je Maksuti.

Šaćirbegović ocjenjuje da se Dodik vješto krije iza nacionalizma kako bi ostao nekažnjen za koruptivne radnje.

  • Nacionalizam se često upotrebljava kako bi sakrio korupciju. To je proces koji se ne može kontrolisati, jer traži više žrtve. Jede druge, a onda i sam sebe. Nikada nismo ni izašli iz te opasnosti, budući da je u BiH uvijek aktuelan zamrznuti konflikt – zaključuje Šaćirbegović.

Pogledajte video OVDJE.

(Mirza Imamović)

Komentariši