AHMETOVIĆ ZA DIE WELT: OVO JE OPASNA IGRA S PROŠLOŠĆU KOJA SE PONAVLJA

Emrah Fejzović 09/01/2022

Rukovodstvo bosanskih Srba slavi svoj neustavni “državni praznik” – što je protivzakonito. To je sljedeća provokacija lidera Milorada Dodika. Strah od novog balkanskog rata raste, uvod je u tekst kojeg je objavio njemački list Die Welt povodom aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Pored iznošenja velikog broja činjenica o tome kako je obilježavanje dana manjeg bh. entiteta RS neustavan čin, za Die Welt je govorio i Adis Ahmetović član njemačkog parlamenta Bundestaga ispred SPD-a i član Odbora za spoljno-političke poslove.

Praznik za uspostavu manjeg bh. entiteta RS naziva “opasnom igrom s prošlošću koja se ponavlja”. On je “instrumentaliziran više nego ikada da podrži narativ o ugroženoj RS i . . . da dalje unaprijedi secesiju”.

Ahmetović, čiji su roditelji i sami došli u Njemačku kao bosanske izbjeglice 1990-ih, govori u prilog sankcijama: “Kao Evropljani, ne smijemo dozvoliti da se ponovi historija evropskog kontinenta i da dođe do još jednog oružanog sukoba u regionu”, kazao je Ahmetović za Die Welt.

  • Dodik se, međutim, do sada nije morao bojati ozbiljnih posljedica. Tako nastavlja – vjerovatno do tačke u kojoj njegovo paljenje izaziva veliki požar koji se ne može uskoro staviti pod kontrolu.

Komentariši