U PARIZU VELIKI SKUP ZA BIH: 9. JANUARA ŠALJEMO PORUKU – VOJSKA RS, OSUĐENA ZA GENOCID, NE SMIJE OPET NASTATI!

Mirza Imamović 07/01/2022

U nedjelju, 9. januara, i u Parizu će se održati mirni protest za BiH.

Kako su naveli organizatori, protesti će se održavati u periodu od 14 do 16 sati, a poći će s Trga Bastille do Trga Republike.

  • Na poziv više udruženja iz Francuske, Švicarske i Belgije, za mir u Bosni i Hercegovini, želimo da obilježimo naše protivljenje secesionističkim govorima u kojima se zalaže za demontažu Bosne i Hercegovine i za odbranu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i vizije građanske, ujedinjene i pluralne Bosne i Hercegovine – ističu.

Inače, protesti za Bosnu i Hercegovinu će se održati u više država širom Evrope, ali i u SAD i Kanadi, a održat će se i skup ispred Evropskog Parlamenta u Briselu 10. januara s ciljem da se zaštiti multikulturni identitet Bosne i Hercegovine kao i integritet njene teritorije.

Organizatori protesta u Parizu, u saopćenju koje potpisuju Jacques-Olivier David, predsjednik SIBH-Francuska, te Marija Barić, Nerma Crnić i Nađa Mazalović, poručuju:

  • Mi, organizatori i udruženja potpisnici, kao i mnogi građani pozivamo EU i francusku vlast, koja je preuzela predsjedavanje Vijećem EU, da se čvršće mobiliziraju u održavanju integriteta Bosne i Hercegovine uz poštovanje evropskih i demokratskih vrijednosti i protiv nacionalizma.

Ovaj mirni protest je izraz naše zabrinutosti da od daljih podjela, nestabilnosti i novih sukoba sačuvamo Bosnu i Hercegovinu, suverenu, jedinstvenu i nedjeljivu demokratsku državu svih njenih građana. Državu zasnovanu na slobodama i pravima čovjeka, na jednakosti i ravnopravnosti svih građana, na vladavini prava i na socijalnoj pravdi.

Ovo nije samo protest za Bosnu i Hercegovinu, ovo je i protest protiv govora mržnje, protiv pravnog nasilja, protiv rata i novih podjela, diskriminacije i korupcije. Ali ovo je i protest za demokratiju, slobodno društvo, jednakopravnost i vladavinu prava:

  • Jer zakon entiteta ne može poništiti zakon države,
  • Jer država Bosna i Hercegovina nije nastala u Dejtonu, niti je nastala iz dva entiteta,
  • Naprotiv, ona je postojala prije stvaranja ovih entiteta. Tako da, njeni subjekti ne mogu pravno i jednostrano odlučiti o odvajanju od države Bosne i Hercegovine,
  • Jer vojska RS, čiji je lanac komandovanja osuđen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, se ne smije ponovo formirati,
  • Jer odluka Narodne skupštine RS da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u bh. entitetu RS je nezakonita i neustavna,
  • Jer poricanje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca moraju prestati. To je stvar civilizacije, ne samo poštivanja sudskih presuda i vladavine prava. To je stvar čovječanstva i suosjećaja sa žrtvama,
  • Jer multietnička Bosna je Evropska unija u malom i zato se tiče svih nas!

Komentariši