ŠTA PODRAZUMIJEVAJU SANKCIJE I DA LI ĆE DODIK DOŽIVJETI SUDBINU POROŠENKA?

Nermina Hasić 07/01/2022

Jučerašnja odluka suda u Kijevu, kojom se oduzima sva imovina bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, mogla bi naznačiti pravi modus i djelovanje sankcija korumpiranim političarima te mogući razvoj karijere Milorada Dodika.

Osnovni sud u Kijevu jučer je zaplijenio cjelokupnu imovinu bivšem predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku, a prilikom izricanja presude sudija je rekao da se to odnosi na stanove u Vinjici i Kijevu, imanje u Kozynu, zemljišne parcele te Porošenkove udjele u brojnim privatnim kompanijama.

Porošenko, koji se od prošle sedmice nalazi u bijegu, optužen je za državnu izdaju, pomaganje terorističkim organizacijama i finansiranje terorizma zbog navodnog organiziranja kupovine uglja iz područja Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga u Donbasu. Njegove kriminalne radnje ovjekovječene su i u Panama i Paradise papirima.

Analitičari smatraju kako je jučerašnja odluka kulminacija sankcija i pritisaka, koje prije svega žele natjerati pravosudne sisteme da procesuiraju sistemsku korupciju.

Porošenkov slučaj podsjeća na američko sankcionisanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U obrazloženju američkih sankcija navodi se da je Dodik na novoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

  • Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika, koja izaziva podjele, odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost – navodi se u obrazloženju, piše Klix.

Sankcijama SAD-a našim dužnosnicima prebačena je loptica Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje bi se trebalo baviti procesuiranjem korupcije u našoj zemlji. Amerikanci su zapravo zadali domaću zadaću našim tužiocima i sudijama.

Komentariši