SALKIĆ POSJETIO JANJU: BOŠNJACI UZNEMIRENI ZBOG ORUŽANOG INCIDENTA I VRIJEĐANJA DŽEMATLIJA

Nermina Hasić 07/01/2022

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je posjetio Janju.

U sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Janja održao je sastanak s glavnim imamom Omerom ef. Camićem, predsjednikom ovog Medžlisa Huseinom Camićem, potpredsjednikom Skupštine Grada Bijeljina Mustafom Gradaščevićem, odbornikom u Skupštini Grada Bijeljina Azemom Aletovićem, predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Janja Mujom Bogaljevićem i izaslanikom muftije tuzlanskog Muamerom Zukićem.

Povod današnje posjete i tema sastanka bio je jučerašnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji.

Potpredsjednik Salkić je dao punu podršku Bošnjacima Janje, te je pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

  • Bošnjaci Janje su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg oružanog incidenta i verbalnog vrijeđanja džematlija Atik džamije u Janji – kazao je Salkić.

Istaknuo je kako ovo nije i ne bi se trebao posmatrati kao obični incident izazvan od strane pijanih ekstremno nastrojenih pojedinaca.

Naveo je da stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine.

  • Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka. Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente – kazao je Salkić.

Dodao je da ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta.

Nakon održanog sastanka potpredsjednik Salkić je obavio džumu-namaz u Atik džamiji, kod koje se dogodio jučerašnji napad, te je razgovarao s Bošnjacima Janje – saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Komentariši