REDOVNO ČUJEMO RAFALE, OVO JE POSLJEDICA DODIKOVE POLITIKE! EFENDIJA CAMIĆ IZ JANJE: OPREDIJELJENI SMO DA OPSTANEMO OVDJE!

Mehmed Sultanović 07/01/2022

Sve Bošnjake u manjem bh. entitetu je uznemirio jučerašnji događaj koji se desio u mjestu Janja.

Naime, pri izlasku iz džamije, nakon sabah-namaza, grupa od nekoliko auta se zaustavila ispred iste, te je vrijeđala Bošnjake uz upotrebu vatrenog oružja

Za našu emisiju ‘Dobar dan BiH’, govorio je i glavni imam MIZ Janja, Omer Camić.

Camić je naveo kako se Bošnjaci u Janji uprkos ovim incidentima osjećaju jako dobro.

  • Prilikom izlaska vjernika iz džamije sa sabah-namaza oko 06:50, naišlo je nekoliko auta sa srbijanskim zastavama, koji su prevozili badnjake. Prolazeći pored džematlija, vrijeđali su ih verbalno i iz pištolja ispalili nekoliko hitaca. Nemamo informaciju ko je pucao, ali brzom reakcijom našeg džematlije, koji je pratio kolonu i snimao kako bi olakšao policiji da pronađu počinioce. U mjestu Potkovača su mu prepriječili put i oštetili vozilo. Rečeno nam je da su oko podne uspjeli pronaći tri osobe, a u večernjim satim i ostale, te je protiv njih podignuta krivična prijava – podsjetio je efednija Camić.

Iskazao je zabrinutost kada je u pitanju reakcija tužilaštva, kazavši da se ovo i prije dešavalo, ali da incidenti i počinioci nisu procesuirani.

  • Bilo je ovdje i bacanja bombi, pucanja na džamiju. Sve smo to redovno prijavljivali. Ponekad bi pronašli počinioce, ali kazne nisu bile adekvatne. Prvi put imamo situaciju da je policija podnijela krivičnu prijavu i nadamo se da će ovo biti poruka da se ovako nešto više ne dogodi – smatra Camić.

Dodao je kako je zabrinutost veća, obzirom na trenutnu situaciju u državi.

  • Mještani i povratnici su zabrinuti, posebno ovih dana kada možemo iza ponoći čuti rafalnu paljbu. Ta retorika dodatno zabrinjava mještane. Svi smo saglasni da je ovo posljedica politike koju vodi Milorad Dodik i ljudi oko njega. Zabrinjava nas činjenica da ovakve incidente čine mlade osobe, dok među starijom populacijom postoji suradnja i komunikacija. Imali smo veliki broj poruka od iskrenih pravoslavaca, koji osuđuju ovaj incident. Nažalost, bojim se za omladinu i na način na koji razumiju pravoslavlje – mišljenja je Camić.

Camić je istakao kako sve ovo potiče iz kuća i na način na koji se odgajaju djeca, koja sve to ispoljavaju javno.

  • Moramo biti jaki. 2001. godine dočekani smo na identičan način. Palili su nam kuće, prijetili, pokušali da nas zastraše, ali smo se uprkos svemu tome vratili. Sada isto proživljavamo, ali smo sada opredijeljeni da opstanemo na ovim prostorima. Ovo je naša domovina, mi smo na granici Bosne i Hercegovine, na Drini i naravno da ćemo tu i ostati, da živimo sa onima koji žele da žive s nama bez obzira kako se ko zove. Smatram da se veći broj stanovnika nisu tada uplašile, pa neće ni sada. Moramo imati strpljenja i boriti se za prosperitet svih stanovnika Semberije. Neće nas pokolebati, ne razmišljamo o odlasku – zaključio je efendija Camić.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši