Pogledajte cijelu odluku o sankcijama i šta su posljedice za Dodika i ATV

Pogledajte cijelu odluku o sankcijama i šta su posljedice za Dodika i ATV

Foto: Vijesti.ba

Sankcije su, navodi se, stigle kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Današnja akcija, prve oznake pod E.O. 14033, nadovezuje se na opredijeljenost Bajdenove administracije da promovira odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima. Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS).

Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji da demontira Dejtonski mirovni sporazum, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je Brian E., podsekretar trezora za terorizam i finansije Inteligencija, Nelson. „Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje, navodi se u saopćenju.

Dejtonskim mirovnim sporazumom (DPA), koji su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončan je etnički sukob u BiH i uspostavljen je današnji ustav BiH. Trezor je Dodika ranije odredio 17. januara 2017. godine, na osnovu E.O. 13304, jer je aktivno opstruirao ili posjedovao značajan rizik od aktivnog ometanja DPA. Današnje akcije se nadovezuju na ovo naslijeđe ciljajući na njegovu tekuću destabilizirajuću aktivnost u odnosu na DPA, kao i na njegovu zloupotrebu službenog položaja da bi se uključio u široko rasprostranjenu korupciju, koja podriva državne institucije u BiH. Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti sa vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS), jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno sa Brčko Distriktom, i poduzeo je akcije u pravcu jednostranog prijenosa nadležnosti države. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Uz to, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se, dakle, imenuje po E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u kršenju ili djelo koje je ometalo ili prijetilo provedbi DPA.

Dodik se također imenuje po E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi saradnici. Kao jedan od primjera svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS direktno bliskim poslovnim saradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u RS.

DODIKOVA LIČNA MEDIJSKA STANICA

Alternativna televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom. Međutim, Dodik sam vrši ličnu kontrolu nad ATV-om iza kulisa, kao što je zahtijevanje ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi svjesno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da ocrni druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane za ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih preduzeća usmjeravao direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je znatno povećao finansiranje ATV-a posljednjih godina i uključio se u kampanje zlonamjernog uticaja društvenih medija preko ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve. ATV se određuje u skladu sa E.O. 14033 jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika.

POSLJEDICE SANKCIJA

– Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini pojedinca i entiteta iznad koji su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli U.S. osobe su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba, navode iz Ministarstva finansija SAD i dodaju:

– Osim ako to nije ovlašteno općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a, ili izuzeto, sve transakcije od strane SAD-a osobe ili unutar (ili tranzita) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjeni. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.


(Vijesti.ba)

Komentariši