KOŽLJAK U DDBIH DEMANTIRAO ČOVIĆA O SANKCIJAMA DODIKU: NE ZNAM ZAŠTO IZBJEGAVA ‘KORUPTIVNE AKTIVNOSTI’

Admir Jamaković 07/01/2022

Bivši predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u Alija Kožljak u današnjoj emisiji „Dobar dan BiH“ demantirao je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da ne postoji razlika u sankcijama Miloradu Dodiku koje su SAD donijele 2017. i ove godine.

Hayat

Kazao je da je riječ o očiglednoj razlici jer je Dodik 2017. sankcioniran za protustavno djelovanje, a sada, osim podrivanja institucija BIH, i za koruptivne aktivnosti.

  • Nije mi jasno zašto gospodin Čović izbjegava tako bitnu odrednicu – koruptivne aktivnosti, kad BiH grca u problemima vezanim za korupciju koja blokira sve procese. Demantujem ga i time da će i posljedice biti drugačije. Ovim ne samo da SAD sankcionišu Dodika i druge na listi, nego i šalju direktnu poruku i drugima, i podstiču druge institucije da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti – kazao je Kožljak.

Dodaje da ne zna kako bi sada Tužilaštvo BiH moglo da ignoriše tako jasne informacije koje imaju SAD, a po pitanju koruptivnih aktivnosti u BiH.

  • Neupitno da će Tužilaštvo morati da reaguje, kako po pitanju osoba koje su sankcionisane najnovijom listom sankcija, tako i po eventualno aptdejtiranoj listi koja će po najavama SAD biti objavljena – naveo je Kožljak.
Hayat

Na pitanje ima li Dodik snage da realizira samostalnost RS-a, Kožljak je odgovorio da, bez obzira na to što lider SNSD-a govori da ga ove sankcije ne interesuju, očigledno je da je zabrinut.

  • Nastavit će tamo gdje je stao, da podriva institucije BiH jer to radi po posebnoj agendi. Pokušat će da uvuče brojne saradnike, jer ima ljudi koji slijepo slijede njegove poteze. Međutim, u kontaktima sam sa brojnim pojedincima iz RS-a i mnogo je onih koji osuđuju ovo ponašanje Dodika. Sankcije su usmjere protiv pojedinaca, ali će građani, nažalost, vjerovatno osjetiti posljedice sve dok budu dozvoljavali da ih vode koruptivni političari – naveo je Kožljak.

ORBAN SE NE MOŽE DUGOROČNO SUPROTSTAVLJATI ODLUKAMA EU

Ključno je pitanje ko će zaustaviti Dodika u narušavanju mira. Odgovor na to pitanje ne rješava sve, ali rješava brojne probleme u BiH, smatra Kožljak. Vode se rasprave na raznim nivoima i međunarodni akteri, ali domaće institucije na koji način zaustaviti destruktivno djelovanje Dodika.

Kožljak navodi da su jedna od opcija EU, ali i visoki predstavnik u BiH koji ima Bonske ovlasti, među mjerama su i dodatne ekonomske blokade koje mogu dovesti RS do kolapsa.

  • Postoji i opcija koju niko ne želi, ako se niko ne bude angažirao da zaustavi Dodika,  vjerovatno će ga zaustaviti patriote BiH, ne želim da dođe do te opcije. Ne mislim da je to izvjestan scenarij, po meni je to posljednji scenarij, u velikoj mjeri sam ubijeđen da do njega neće doći i da će se upotrijebiti sve druge opcije da se zaustavi i Dodik, ali i svi drugi – naveo je Kožljak.

Na pitanje hoće li se EU pridružiti sankcijama protiv Dodika, kazao je da je proces donošenja odluka u EU dosta sporiji i kompleksniji nego u SAD ili Velikoj Britaniji.

  • Vrlo brzo očekujem odluke pojedinih država EU. Njemačka će, nadam se, vrlo brzo reagovati. Izjasnili su se u tom smislu. Vidjet ćemo kada se nekoliko evropskih država pridruži američkim sankcijama koliko će se taj efekat naglasiti. Ne isključujem ni sankcije EU kao institucije. Orban nema snagu da se dugoročno suprotstavi odlukama EU od takve važnosti – pojasnio je Kožljak.

Istakao je da NATO, u skladu sa svojim mandatom koji mu je dodijeljen od Vijeća sugurnosti UN-a, ima jasne ovlasti da djeluje u BiH, ako za to bude potrebe, da prevenira bilo kakav pokušavaj ugrožavanja sigurnosti.

UGROŽAVANJE OSBIH SU CRVENA LINIJA ZA REAKCIJU SAD I NATO-A

  • NATO svakodnevno prati situaciju, kao i ALTHEA, da bi adekvatno mogli odreagovati. Do raspoređivanja NATO snaga u BiH bi došlo ako bi bila ugrožena sigurnost BiH. NATO i SAD razmatraju takve opcije. Nije čudo što je komanda specijalnih snaga SAD za Evropu premjestila svoju komandu u naše susjedstvo. Vjerovatno se pripremaju i za neke scenarije koji bi eventualno preduprijedili neke aktivnosti koje najavljuje Dodik. Siguran sam da međunarodna zajednica neće dozvoliti niti jedan od ovih poteza, posebno one koji se odnose na ugrožavanje Oružanih snaga BiH i odbrambenog sistema, to je crvena linija kada bi SAD i NATO reagirali. Zbog toga su oni u pripravnosti – pojasnio je Kožljak.

Dodao je da su neki elementi NATO kapaciteta i EU već u BiH, ali da neko robusnije raspoređivanje trupa nije potrebno.

  • Sigurnosna situacija nije direktno narušena. Činjenica da nisu raspoređene robusne snage govore da je sigurnosna situacija stabilna. Devedesetih godina međunarodno snage nisu imale mandat za djelovanje, onoga momenta kada su se usaglasili, one su djelovale za nekoliko dana. Sada već imamo tu odluku, jedinstven stav, imamo određene snage koje će djelovati. Ubijeđen sam da će djelovati zbog tog mandata, ali ne što su promijenili svoje emocije naspram BiH, radi se o njihovom kredibilitetu. Zbog svoji interesa ubijeđen sam da će NATO odmah reagovati – rekao je Kožljak.  

Pogledajte video OVDJE.

(Admir Jamaković)

Komentariši