Infografika: Genocid u Srebrenici: 25 godina

11 Jul 202011

Genocid nad Bošnjacima na području Srebrenice jedan je od najtežih zločina u modernoj historiji čovječanstva. Desio se na kraju rata u Bosni i Hercegovini, u julu 1995. godine.   

U svega nekoliko dana vojska i policija Republike Srpske likvidirali su više od 8.300 Bošnjaka, ne praveći razliku je li riječ o vojno sposobnim muškarcima, ženama ili djeci.  

Od tog broja do sada je identifikovano više od 7.000 osoba, a za posmrtnim ostacima ostalih se uglavnom traga. 

Od tog broja u Memorijalnom centru Potočari ukopane su 6.643 žrtve. Na drugim lokacijama, a po želji porodica, ukopano je još 237 žrtava genocida u Srebrenici.

Presude za genocid

Genocid u Srebrenici, osim Međunarodnog suda pravde, presudama je potvrdio i Haški tribunal. 

U Haškom tribunalu za genocid je osuđen Radovan Karadžić, predsjednik Republike Srpske, na doživotni zatvor. 

Prvostepenom presudom osuđen je i Ratko Mladić, načelnik generalštaba Vojske Republike Srpske, također na doživotni zatvor. 

Zdravko Tolimir, bivši komandant Vojske Republike Srpske, također je osuđen na doživotni zatvor. 

Radislav Krstić, komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, osuđen je na 35 godina zatvora – što je bila prva presuda za genocid u Srebrenici.

Zatim, Drago Nikolić, ratni načelnik sigurnosti Zvorničke brigade  na 35 godina, te načelnici za sigurnost Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara i Vujadin Popović na doživotni zatvor.

Za genocid u Srebrenici osuđeni su i Milorad Trbić, pomoćnik načelnika za sigurnost Zvorničke brigade, te Radomir Vuković, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića. Njih je bosansko pravosuđe osudilo na po 20 godina zatvora. 

Deseci nižih oficira i vojnika osuđeni su i pred domaćim pravosuđem i pred Haškim tribunalom za krivična djela kao što su zločin protiv čovječnosti, ratni zločin ili ubistva. 

Izvor: Al Jazeera


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE INTERAKTIVNO

POPULARNO

Komentariši