Britanska šefica diplomatije: Korupcija je prijetnja slobodi i miru u BiH

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozdravila je odluka SAD-a da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i Alternativnu televiziju (ATV) iz Banja Luke.

‘Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje odgovorne pozivaju na odgovornost, napisala je Truss (EPA)

06 Jan 2022

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozdravila je odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i Alternativnu televiziju (ATV) iz Banja Luke.

“Korupcija je prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje odgovorne pozivaju na odgovornost. Nastavljamo da radimo sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovine i u cilju slobode u regiji”, napisala je Truss na Twitteru, prenosi Anadolija.

Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu trezora Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je uveo sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jednom pravnom subjektu pod njegovom kontrolom, Alternativnoj televiziji iz Banja Luke, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U saopštenju Ministarstva trezora SAD-a navodi se da se sankcije nadovezuju na opredijeljenost američke administracije Joea Bidena da promovira odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnjama dugogodišnjim mirovnim sporazumima.

Iz Ministarstva trezora SAD-a navode da Dodik potkopava institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i inicirajući uspostavljanje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši