Trumpov 6. januar završio je posao 11. septembra

Nedvojbeno, 6. januara 2021, Trump i njegova grupa fanatičnih saveznika pomogla je završiti posao koji je grupa fanatika započela 11. septembra.

06 Jan 2022

Nasilni demonstranti, odani tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu, nahrupili su u Capitol u srijedu, 6. januara 2021, u Washingtonu (AP)

Trebamo biti zahvalni na sitnicama.

U rijetkom trenutku lucidnosti, Donald Trump je napustio planove da učestvuje u onome što bi bilo na nivou satanističke verzije Dana mrmota, obavijestivši svoju vojsku krivih obožavatelja koji nose MAGA šešire da neće reprizirati svoju ulogu glavnog pobunjenika na prvu godišnjicu napada na Capitol Hill.

Trump je, bez sumnje, namjeravao pokrenuti jednu od svojih prepoznatljivih tirada kako bi se ogradio od odgovornosti za ključnu ulogu u, kako se postepeno ispostavlja, koordiniranom, ali u konačnici, bezuspješnom, državnom udaru.

Trump je navodno zaštićen u svojoj kičastoj verziji raja, odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, na nagovor svog kruga pouzdanih ulizica koje su mu savjetovale da bi ga njegova navika da trabunja bez kraja i konca mogla dodatno umiješati u nasilno skrnavljenje Ustava SAD-a prije godinu dana.

Trumpu je također smetalo što njegove nekoherentne, lažljive „opaske“ neće biti prikazane na televiziji, uskrativši ovom velikom narcisu potvrdu koja očito daje njegovom ispraznom životu efemernu pažnju koji ovaj dvaput opozvani predsjednik i razmaženo derište treba kao što treba kisik, gotovo u jednakoj mjeri.

Avaj, naš predah od tog da moramo trpjeti još jedan izljev Trumpovog bijesa bit će kratak budući da planira reći to što je naumio danas na beskrajnom festivalu žalbi bogatih bijelaca, pardon, „skupu“ – zakazanom za kasnije ovog mjeseca u Arizoni.

Pa ipak, olakšanje je što je, jednom, Trump, iznenađujuće, odlučio da zašuti – uglavnom da bi sebe zaštitio, naravno – posebno na dan kojeg će se, uzimajući u obzir njegov historijski značaj, prosvjetljeni Amerikanci sjećati kao i 11. septembra.

Vrijedi prisjetiti se da su teroristi koji su napali SAD tog datuma kovali zavjeru da unište i Capitol. Omeli su ih hrabri putnici i posada na letu United Flighta 93 koji su, ironično, organizovali drugi tip pobune kako bi spasili živote (moguće) na Capitolu nauštrb vlastitih.

Dakle, nedvojbeno su 6. januara 2021, Trump i njegova grupa fanatičnih saveznika u Kongresu i u Bijeloj kući pomogli dovršiti posao koji je grupe fanatika započela 11. septembra. Umjesto aviona, MAGA banda je napala i preplavila sjedište američke „demokratije“ zahvaljujući svom velikom broju i sa svakim oružjem koje im se našlo pri ruci.

Trumpov grubi revizionizam o onome što se desilo u ovo doba prošle godine na Capitol Hillu prihvatili su uobičajeni i neki neuobičajeni, osumnjičeni.

Uobičajeni osumnjičeni, kao Trump, hrane svoje gledaoce i čitaoce gejzirom laži o tome šta se desilo i zašto se to desilo iz istih razloga kao i njihov voljeni, sumanuti vođa – novac, zloglasnost i da se izvitoperi historija.

Oni nemaju stida. Stoga ih se ne može posramiti.

Upravo su neuobičajeni osumnjičeni, uključujući nekolicinu nestalih „progresivnih“ pisaca, ti koji bi se trebali stidjeti što su umanjili značaj pobune koju je predvodio Trump naprosto kao okupljanja ljutitih Amerikanaca koje je pošlo po zlu ili što su podržali mahnitu tvrdnju da je FBI tajno podstaknuo ovaj bijesni nered kao dio tajne operacije.

Kao samodovoljni teoretičari zavjere, oni se drže minornih razlika kako bi osporili „zvaničnu priču“ u svojim fantastičnim naporima da odbace ozbiljnost proračunatog i odlučnog pokušaja da se spriječi certificiranje novog predsjednika kojeg je izabrao zdravi pluralitet birača.

Pomjeri se, Oliver Stone. Imaš smiješno društvo.

U međuvremenu je grupa centrističkih kolumnista napisala svoje neizostavne komemorativne poruke koje kontempliraju, sa različitim stepenima apokaliptičnog užasa, trajni značaj i posljedice traumičnog haosa od 6. januara.

U Kanadi je niz stručnjaka odjednom doživio nevjerovatne trenutke prosvjetljenja i sada priznaju egzistencijalnu prijetnju koju Trump i njegova legija učenika koji nose AK-47, predstavljaju za insitucionalni okvir američke ustavne republike.

Trebalo im je neko vrijeme.

Sjećam se kada su ovi tipovi iz kojih sipaju klišeji realpolitike držali predavanja onima od nas koji smo upozoravali, prije više godina, da je Trump očiti fašista čija bi definirajuća autokratska priroda neizbježno vodila ka brutalnom napadu na ionako krhku i nagriženu infrastrukturu američke „demokratije“.

Uprkos nizu Trumpovih izljeva bijesa koji su opet i iznova potvrđivali njegov odvratni karakter i zlokobne namjere, ovi razumni centristi su insistirali da ovog sirovog, ali sposobnog autoritarnog vođu treba tretirati sa poštovanjem kako ne bi uništio unosnu prekograničnu trgovinu ili, još gore, izazvao „trgovinski rat“.

O, kako se sjećam kada je konjica za tastaturama osudila kanadsko „umanjenje“ te druge i davno zaboravljene prijetnje zapadnjačkim „demokratskim vrijednostima i principima“, Saddama Husseina, kada je liberalni premijer Jean Chrétien odbio da se pridruži katastrofalnoj „koaliciji voljnih“.

Ispostavilo se da su kritičari „umirenja“ postali oni koji umiruju i koji su, tokom Trumpovom nečuvenog mandata u više navrata upozoravali na konfrontaciju sa njegovim otvorenim antidemokratskim načinom djelovanja u korist „nacionalnog interesa“.

Ovih dana su razumni centristi napravili nevjerovatan zaokret i žale da su uslovi zreli za neizbježni „kolaps američke demokratije“ i da će „do 2030, ako ne i prije, ovom državom možda upravljati desničarska diktatura.“

„U 2014 bi sugestija da će Donald Trump postati predsjednik gotovo svakome bila apsurdna. Ali danas živimo u svijetu gdje apsurdno redovno postaje realna i užasna stvakodnevnica“, napisao je kanadski politolog u prikladno centrističkom kanadskom listu.

Nije istina.

Nekoliko pronicljivih posmatrača, uključujući i pronicljivog pisca i režisera Michaela Moorea, upozorilo je davno da će „jadni, neuki, opasni klovn i pravi sociopata postati sljedeći [američki] predsjednik.“

A „užasno“ je postalo „uobičajeno“ mnogo prije 6. januara 2022. Samo su razumni centristi u Kanadi i drugdje odlučili svjesno da to ignorišu kako bi ublažili Trumpa.

Oni su, izgleda, to zaboravili, podstaknuvši profesora sa Univerziteta Royal Roads da napiše ovaj sjajni paragraf: „Ali sada se moramo fokusirati na hitni problem šta učiniti sa mogućim raspletom demokratije u SAD-u. Trebamo početi tako što ćemo u potpunosti priznati veličinu opasnosti.“

Brojni mudri, zabrinuti ljudi bili su fokusirani na „hitni problem“ i prepoznali su „veličinu opasnosti“ prije i neposredno nakon što se Trump spustio zlatnim stepenicama kako bi najavio svoju kandidaturu 2015.

Ignorisani su ili ismijavani kao naivni idealisti koji nisu razumjeli kako funkcioniše „stvarni svijet“.

Neodgovornim, uobičajeno u krivu, razumnim centristima u Kanadi i šire: sa zakašnjenjem vam želim dobrodošlicu u „stvarni svijet“.

Najzad, milioni prosvijetljenih Amerikanaca koji su se opirali Trumpu i koji žude kao i ja da njega i njegove saveznike vide kako ulaze u sudnicu u prikladno obojenim narandžastim kombinezonima, su se vjerovatno razočarali kada je državni tužitelj Merrick Garland dao izjave jučer u vezi broja pobunjenika protiv kojih su do danas podignute optužnice.

Stotine Trupovih manijakalnih pješaka su uhapšene i osuđene. Njihovi lideri su, za sada, uspjeli pobjeći od odgovonornosti i kazne.

S tim u vezi, Garland je ponudio poprilično neodređena uvjeravanja da je „Ministarstvo pravde i dalje opredijeljeno da sve počinioce od 6. januara smatra odgovornim po zakonu – bez obzira da li su bili prisutni tog dana ili su na neki drugi način krivično odgovorni za napad na našu demokratiju.” Garland je potom zamolio za strpljenje sa tokom “istrage koja traje”.

„[Istraga će se nastaviti] koliko god je potrebno i sa svim što je potrebno da pravda bude zadovoljena u skladu sa činjenicama i zakonom“, rekao je oštri državni tužilac.

Bolje požuri, čovječe, ili neće biti više šta da se spašava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Andrew MitrovicaAndrew Mitrovica je nagrađivani istraživački reporter i instruktor novinarstva.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE PIŠE

POPULARNO

Komentariši