Foreign Policy: Zašto je predsjednik Srbije prijetnja Europi

N1 BiH 06. jan. 2022

Izvor: N1

Autoritarna vlada Aleksandra Vučića pomaže ruskoj i kineskoj propagandi te dopušta poricateljima genocida da slave ratne zločince, piše američki magazin Foreign Policy u opširnom osvrtu na političke prilike u Srbiji, vladavinu predsjednika Vučića kao i njegov utjecaj u regiji.

Tekst pod nazivom ‘Zašto je predsjednik Srbije prijetnja Europi?’ između ostalog podsjeća na pojavu murala u Beogradu i širom Srbije, kojima se slavi presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, kojeg je sud proglasio odgovornim za genocid u Srebrenici.

Građani i dalje pokušavaju preslikati portrete, navodi se u tekstu, ali vrijedni nasilnici obnavljaju onaj najistaknutiji u centru Beograda.

“Dok nacionalistički tabloidi bliski režimu otvoreno tvrde da je Mladić bio heroj, srbijanska vlada štiti mural iako otvoreno ne podržavaju njegov motiv. Dopuštajući da murale štite neidentificirani nasilnici, vlada podilazi nacionalističkom biračkom tijelu, poričući bilo kakvu odgovornost i tako štiti svoju proeuropsku reputaciju”, ističe se.

Nacionalistički i autoritarni karakter srbijanske vlade predstavlja prijetnju za Srbiju i regiju, navodi se dalje u tekstu i dodaje kako Vučićeva tvrdnja da je pragmatični, mainstream europski konzervativac možda se činila uvjerljivom u njegovim prvim godinama na vlasti, ali sve više zvuči kao “prazna priča.”

Vučićev autoritarni kurs sve više udaljava Srbiju od Zapada i Europske unije. Dok su njegovu stranku u prvim godinama podržavala zapadne ambasade, u nadi da će promovirati pragmatičnog političara s kojim se može poslovati, Vučić i mediji koje njegova vlada kontrolira promicali su antizapadnu liniju”, piše Foreign Policy.

Naglašava kako se na Kinu i Rusiju gleda s većim povjerenjem, da li zbog COVID-19 vakcina koje su donirali Srbiji ili zbog njihovih vođa. Tokom pandemije Kina se smatrala glavnim pružateljem pomoći – iako je Beograd kupio vakcine od Pekinga, i to bez javnih informacija o plaćenoj cijeni – a Sjedinjene Države i EU smatraju se širiteljima lažnih vijesti, pojašnjava autor tekst i nastavlja:

To je rezultat intenzivne antizapadne kampanje provladinih medija, koji neprestano optužuju zapadne vlade, kao i nezavisne medije, uključujući CNN-ovu podružnicu N1, da su protusrpski propagandni mediji.”

Dalje se navodi kako je, prema anketama, nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog Xi Jinpinga, sljedeći najpopularniji svjetski lider u Srbiji mađarski premijer Viktor Orban, te da Srbi kada gledaju u Europu ne gledaju u Berlin već u Budimpeštu.

“Dok Njemačka ostaje važan saveznik u smislu ekonomskih ulaganja i zbog svoje težine u EU, Vučić se bolje slaže s kolegom autokratom. Orban obećava bliži odnos sa EU za ono što Srbija pod Vučićem jest – nacionalistički i autoritarni režim – dok Njemačka to nudi samo za ono za što se Srbija pod Vučićem pretvara: proeuropski faktor stabilnosti. Nova njemačka vlada, na čelu s Annalenom Baerbock kao ministricom vanjskih poslova Zelenih, vjerovatno će jače raditi na pitanjima vladavine prava i demokracije u Srbiji”, smatra autor teksta.

Ističe kako je okretanje protiv Zapada, u kombinaciji s Vučićevom autoritarnom kontrolom, nosi težinu i izvan granica Srbije.

“Prvo, predstavlja se kao regionalni lider kroz inicijativu regionalne integracije ‘Otvoreni Balkan’, ideju o integriranoj regiji zasnovanoj na otvorenim granicama poznatoj i kao ‘Mini-Schengen’, koja bi Srbiji dala najveće ekonomske koristi i povezala ostatak regije bliže”, pojašnjava autor i nastavlja:

“Drugi i pomalo oprečni pristup je takozvani ‘srpski svijet’ – izraz posuđen iz Rusije i koji u osnovi opisuje srpsku sferu utjecaja temeljenu na etničkoj pripadnosti. Srbija je utjecajna preko srpskih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Čak i ako ih ne kontrolira u potpunosti, to Srbiji omogućuje da oblikuje unutarnju politiku svojih susjeda i blokira ključne odluke.”

Upozorava se kako izgradnjom sfere utjecaja Srbija može širiti svoju autoritarnu antizapadnu politiku po cijeloj regiji.

Osim toga, navodi se dalje u tekstu, Srbija je također stekla utjecaj u cijeloj regiji 2021. godine tako što je osigurala vakcine i omogućila građanima drugih zemalja da se imuniziraju u Srbiji.

“To je bilo posebno važno za građane iz susjedne Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kojima je nedostajao početni pristup vakcinama zbog sporog uvođenja COVAX-a, globalnog programa vakcinacije koji podržava EU. Ovo je bila pragmatična odluka – Srbija je osigurala vakcine iz Kine, Rusije i Zapada, ali su se mnogi građani odbili vakcinisati zbog snažnog anti-vakserskog raspoloženja i slabog povjerenja u vladu. Omogućavanje vakcinacije diljem regije rezultiralo je sa značajnim simpatijama u susjednim zemljama.”

Prema rezultatima jednog istraživanja koji bi trebali uskoro biti objavljeni, Srbiju građani Bosne i Hercegovine, uglavnom u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji Bosne i Hercegovine, ocjenjuju kao najveću pomoć tokom pandemije, a slično je i u drugim susjednim zemljama, piše Foeign Policy.

Iako nema ništa loše u regionalnoj solidarnosti, kada je promovira autokrat koji blisko surađuje i s vanjskim akterima kako bi maksimizirao svoju potporu i s autoritarnim čelnicima u EU, ovaj povećani utjecaj ne sluti na dobro. Baš kao što je Orban pomagao promovirati istomišljenike u EU pružajući financijsku pomoć, diplomatsku podršku i podršku prijateljskim medijima, Vučić na sličan način nastoji proširiti svoj utjecaj na Zapadni Balkan”, naglašava autor i zaključuje:

“Taj ga potez čini nezamjenjivim za zapadne sugovornike i pomaže mu da ostane na vlasti. U tom procesu normalizira autoritarni, antizapadni i nacionalistički svjetonazor koji prožima stranku i medije koje kontrolira. Time se riskira potkopavanje demokratskih i liberalnih vlada diljem regije i slabljenje EU utjecaja, istovremeno ohrabrujući vladu koja raspiruje nacionalističke napetosti.”

Komentariši