Pismo Borisu Johnsonu: Potrebna je odlučna britanska akcija u BiH

Organizacija Remembering Srebrenica traži da jačanje snaga EUFOR-a i osiguranje vojne prisutnosti koja bi spriječila daljnju eskalaciju.

Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje nedostaje fokusa na prevenciju zločina, kaže se u pismu (Getty)

04 Dec 2021

Organizacija Remembering Srebrenica, inicijativa iz Velike Britanije koju djelimično finansira vlada te zemlje, a koja je, između ostalog, posvećena očuvanju sjećanja na genocid i borbu protiv mržnje, uputila je pismo premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu u kojem je od njega zatražila jači angažman u potrazi za izlazom iz krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Iz organizacije su naveli da su duboko zabrinuti zbog rizika od nasilja u BiH i „huškačke retorike“ člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorada Dodika. Pozvali su se na ocjenu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da BiH prolazi kroz najveću egzistencijalnu krizu u postratnom periodu.

„Zabrinuti smo što Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje nedostaje fokusa na prevenciju zločina. Bez sveobuhvatnog i koordiniranog međunarodnog odgovora usmjerenog na prevenciju zločina, vjerovatno će se propustiti prilika za ublažavanje rizika od daljnjeg pogoršanja stanja i nasilja“, navedeno je, između ostalog, u pismu.

Navodi se da su potezi koje najavljuje Dodik, a to je stvaranje paralelnih entitetskih institucija i vojske entiteta Republika Srpska, jednaki otcjepljenju tog entiteta i da direktno potkopavaju Dejtonski sporazum.

‘Zajedničke vježbe sa OSBiH’

Organizacija je navela da postoji i drugi faktor političke nestabilnosti zemlje, a to je vanjsko uplitanje.

„Susjedi BiH, ali i Rusija, raspiruju Dodikove secesionističke nagone. Uporno poricanje genocida u Srebrenici od strane Dodika i njegovih pristalica duboko su zabrinjavajući znaci etnonacionalizma koji je bio temelj nasilja iz 1990-tih godina i doveo do rata, zločina protiv čovječnosti i genocida. Rizik za Bošnjake, posebno povratnike u RS i ranjive zajednice zahtijeva odlučnu akciju Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodne zajednice. Eskalacija ima potencijal da se raširi po cijelom Zapadnom Balkanu“, navedeno je.

Remembering Srebrenica od Johnsona traži da pozove Evropsku uniju na jačanje EUFOR-a i da osigura dovoljno značajnu vojnu prisutnost da spriječi daljnju eskalaciju koja bi mogla prerasti u nasilje, te da poveća prisustno u sjedištu NATO-a u Sarajevu.

„Velika Britanija trebala bi i razmotriti održavanje zajedničkih vojnih vježbi s Oružanim snagaa BiH, u demostraciji njihovog snažnog partnerstva“, dodaje se u pismu.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

Sir Stuart Peach, britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

Magistar sa Univerziteta Cambridge, nekadašnji načelnik britanskih zračnih snaga i donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a ima bogatu vojnu karijeru.Published On 02 Dec 202102 Dec 2021

Ključne poruke sa rasprave o BiH u britanskom Parlamentu

Velika Britanija i njen zakonodavni dom mogu spriječiti da se ponovi historija, istaknuto je u raspravi te osuđeni politika i secesionistička retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.Dužina videa 03 minutes 59 seconds03:59Published On 02 Dec 202102 Dec 2021

Britanski parlament raspravlja o situaciji u BiH: Pozvan i visoki predstavnik

Današnju raspravu pokrenula je predsjedavajuća svestranačke parlamentarne grupe za BiH i članica konzervativne stranke Alicia Kearns.Dužina videa 04 minutes 28 seconds04:28Published On 02 Dec 202102 Dec 2021

U jeku napetosti: Britanija imenovala izaslanika za Zapadni Balkan

Premijer Boris Johnson rekao je da se regija suočava s najvećom prijetnjom po stabilnost i sigurnost u posljednja dva desetljeća.Published On 02 Dec 202102 Dec 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Srbija stala na dva sata: Protesti i blokada saobraćajnica

Demonstranti u Ljubljani negodovali protiv covid-mjera

Završeni protesti i blokade u Srbiji, sukob u Novom Sadu

Policija ne osigurava proteste u Nišu, građani sami zaustavljaju saobraćaj

POPULARNO

Protesti i blokade u Srbiji: Masovna tuča u Novom Sadu

MIŠLJENJA

Kad Rumunka radi protiv Srbije

Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, koja je ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada devojka i studirala šta? Rumunski jezik!, piše sarkastično autor teksta (Al Jazeera)

MIŠLJENJA

Generalna proba za rušenje Vučića

Na nekoliko posljednjih demonstracija režim je pokazao da je spreman protiv građana primijeniti silu (EPA) (EPA)

‘Washington Post’: Zašto je CIA toliko zabrinuta za Rusiju i Ukrajinu?

Komentariši