NEKA U HRVATSKOJ FORMIRAJU RS, PA DA VIDIMO U ČEMU JE PROBLEM! AGANOVIĆ I BAŠIĆ ZA HAYAT: SUDBINA GRAĐANA PREPUŠTENA JE U RUKE BEOGRADA I ZAGREBA

Mehmed Sultanović 03/12/2021

U današnjoj emisiji ‘Dobar dan BiH’, razgovarali smo o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini, izbornim reformama, ali i Dodikovim prijetnjama.

Gosti naše emisije bili su Adnan Bašić, iz Saveza slijepih i slabovidnih osoba Zeničko – dobojskog kantona i Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine.

Aganović je na početku kazao kako separatističke politike u Bosni i Hercegovini od Daytona rade na njenom urušavanju, samo je pitanje u kojem intenzitetu.

  • Srbija i Hrvatska su bile umiješane u agresiju na Bosnu i Hercegovinu, sam njihov potpis je dokaz tome. Oni su svojim potpisom garantovali da se neće miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Nažalost, dešava se suprotno. Pisali smo međunarodnim institucijama, gdje smo poseban akcenat stavili na takve stvari. Mislim da bi Evropa i Amerika, trebali dati do znanja i Beogradu i Zagrebu da moraju imati granicu, odnosno da im daju do znanja koliko daleko mogu ići – objašnjava Aganović.

Upozorio je međunarodnu zajednicu kako će građani ove zemlje uzet stvari u svoje ruke, ako to ne urade oni koji bi trebali.

  • Građani neće dugo trpiti ovakvo stanje – istakao je Aganović.

Bašić je podsjetio kako je Mrkonjić Grad dokaz u kojem smjeru treba da ide ova zemlja, odnosno kome ona pripada.

  • U srcu Balkana, jedna mala zemlja doživljava ono što nije zaslužila. Dayton je okvir svih okvira, kako pozitivnih, tako i negativnih. Separatističke politike, potpomognute Zagrebom i Beogradom su počele unosit nemir u ovu zemlju onog dana kada je rat završen. Rat nije samo oružjem. U Bosni i Hercegovini su svi ratovi u toku. Nažalost, ono što me brine jeste to da narod nema ko povesti sa tolikim unutrašnjim napetostima, koje mogu svakog trenutka da eksplodiraju – naglasio je Bašić.

Aganović je naglasio kako je veoma bitno jedinstvo probosanskih snaga kada je država u pitanju.

  • Da nije sudbina ovih građana prepuštena u ruke Beograda i Zagreba, ova država bi funkcionisala. Jasno je da oni moraju odmaketi ruke od Bosne i Hercegovine. Građani ove zemlje žele mir. Nijedan roditelj ne priželjkuje svom djetetu da ga neko ubije ili da on nekog ubija. Ono što je bitno, jeste da ne bismo trebali upasti u tu zamku da je samo Milorad Dodik problem. Ovdje je problem RS, čija je politika izvršila genocid, ubistva, progone, silovanja, klanja. Ta politika je nagrađena sa 49 posto teritorija. To je jedina istina i to je ono što čitav svijet mora znati – istakao je Aganović.

NA MILANOVIĆEVE TVRDNJE O TEŽINI GENOCIDA I TOME DA JE SREBRENICA ‘TEŽAK SLUČAJ’

  • Ako se u Srebrenici desio slučaj, kako to Milanović kaže, neka mu se takav slučaj desi u kući. Milanović je u službi rasturanja Bosne i Hercegovine. Zašto u Hrvatskoj ne postoji RS, pa da vidimo ko je problem – kazao je Aganović.

Naglasio je kako bi svi oni koji ne priznaju ovu zemlju trebali da je napuste.

  • Onome kome nije stalo do mirne budućnosti, neka ide. Nema digresija i podjela. Građani će se povesti sami, ako to bude trebalo. Devedesetih su nam vezali ruke embargom, uzeli nam oružje u Srebrenici. Na kraju smo vidjeli čime je takvo nešto rezultovalo. Oni koji su počinili genocid i strašne zločine ismijavaju, ponižavaju i provociraju građane Bosne i Hercegovine. Ovo je više nego strašno. Ova zemlja pripada svim građanima Bosne i Hercegovine, kome se ne živi u miru, neka izađe – rekao je Aganović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši