KULENOVIĆ I MUJANOVIĆ ZA HAYAT: SUTRA SLAVIMO OBNOVU VIŠESTOLJETNE DRŽAVNOSTI, MANJI BH. ENTITET ZAROBLJEN U RALJAMA AUTOKRATIJE

Mirza Imamović 24/11/2021

Gosti emisije 7plus bili su Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, i Jasmin Mujanović, doktor politologije. Razgovarali smo o aktuelnoj političkoj situaciji i predstojećem državnom prazniku.

  • Mi ćemo sigurno prevladati aktuelnu političku krizu. Skrenuo bih pažnju na nešto što se zanemaruje. ZAVNOBiH-om je obnovljena ranije postojana državnost BiH. Drugo je pitanje koliko je bila ravnopravna u odnosu na druge republike u Jugoslaviji. ZAVNOBiH je rezultat dugog historijskog procesa koji seže sve do Husein-kapetan Gradaščevića i zahtjeva za autonomijom BiH. Tito je prepoznao Bošnjake kao afirmativan narod, te je tada došlo do kulminacije borbe za autonomiju BiH kroz ZAVNOBiH. BiH je prvenstveno bosanska, a tek onda država Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih građana. 25. novembra 1943. godine je započet proces modernizacije državnosti BiH – objasnio je Kulenović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj krizi, Mujanović je istakao da građani moraju pokazati veći stepen aktivizma.

  • Slažem se da se radi o najsloženijoj političkoj situaciji do sada. Moramo uzeti odgovornost u svoje ruke i odbraniti državnost BiH. To može doći samo djelovanjem građana i njihovih političkih predstavnika. Kolektivno smo pasivni, što je rezultat historijske traume kroz decenije autoritarnih sistema koji su vladali ovim prostorom.  Još uvijek učimo o osnovama poput političke pismenosti i participacije građana. Manje-više gledamo iste ljude kao lidere. Potreban je građanski angažman – kazao je Mujanović.

Kulenović upozorava da trenutne okolnosti uveliko podsjećaju na atmosferu iz ’90-tih godina.

  • Želim da kažem da moramo shvatiti kako je sadašnja kriza proizvedena s istim ciljevima i interesima kao 1992. godine. Tada smo imali rušenje ustavnog poretka BiH vojnim putem. Metode su potpuno identične. Vjerujem da do rata neće doći – poručuje Kulenović.

Dijaspora krije ogroman kapital koji čeka da bude iskorišten, mišljenja je Mujanović.

  • Ne razgovaramo dovoljno od dijaspori koja je ostala izuzetno vezana za svoju domovinu. U pitanju su mnoge generacije. Postoji ogroman politički potencijal koji treba iskoristiti za ulaganje u BiH. To nisu izgubljeni ljudi, mnogi se vraćaju, kupuju nekretnine i postoje konkretne veze sa njihovom matičnom državom.  Pored toga, mora se ponuditi dugotrajna vizija. Izvjesno je to da je projekat proširenja EU doživio vrhunac. Ljudima je neophodno ponuditi nadu u bolje sutra – ističe Mujanović.

Velika nada BiH jesu obrazovani mladi ljudi čijem znanju treba dati šansu, smatra Kulenović.

  • BiH posjeduje ogroman kapital u mladim, obrazovanim pojedincima. Nikada nismo imali više mladih koji su poliglote i znaju mnogo stranih jezika. To je dio državnog dostojanstva. Njima se mora omogućiti veća povezanost sa matičnom zemljom. Moramo razmišljati o tome šta kao pojedinci možemo dati državi, a ne šta država treba ponuditi nama. Nepotrebno je unositi defetizam i nepovjerenje u ovu zemlju – rekao je Kulenović.

Govoreći o Dodikovoj politici, Mujanović je rekao da svjesno ide ka državnom udaru, jer je svjestan gubitka moći.

  • Dodik neće odustati od svojih retrogradnih planova sve dok ne dobije dobar šamar. On je siledžija, u političkom smislu. Prenos nadležnosti na entitet RS je destruktivan i potpuno vaninstitucionalan. To treba da se odvija kroz državni Parlament, kao što je rekao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Sve mimo toga je državni udar. Zbog toga ide preko Beograda i Moskve. Želi da u takvim scenarijima politički pobjeđuje, jer mu uopšte nije stalo do srpskog naroda. Niko neće profitirati iz ovakve politike osim njega. Manji bh. entitet predstavlja zarobljeno i privatizovano društvo u raljama autokratije – kaže Mujanović.

Kulenović naglašava da je trenutno u manjem bh. entitetu na sceni kult jednog vođe i jednopartijske ideologije koja se uklapa u definiciju fašizma.

  • U entitetu RS trenutno vlada ideologija zasnovana na jednom vođi, narodu, religiji i teritoriji. To je fašizam. Zbog toga se danas u Njemačkoj stide perioda Hitlerovog nacističkog režma. Nama je upravo potreban takav proces denacifikacije. Mržnja kojoj svjedočimo od strane zvaničnika manjeg bh. entieta nije tkivo bosanskog čovjeka –  pojašnjava Kulenović.

Kada su u pitanju sankcije međunarodne zajednice prema antidržavnim potezima, Mujanović poručuje da BiH ima podršku velikih svjetskih sila.

  • Uvjeren sam da će doći do sankcija na nivou pojedinih država EU, Velike Britanije i SAD-a. One nisu upitne, samo je pitanje njihovog ispoljavanja. Moskva ima ogroman uticaj u SNSD-u i HDZ-u, a cijena toga jeste najveća kriza nakon rata – zaključuje Mujanović.

(Mirza Imamović)https:

Video možete pogledati OVDJE.

Komentariši