IZETBEGOVIĆ, DODIK I ČOVIĆ NA VEČERI KOD SATTLERA, NA STOLU BROJNE POLITIČKE TEME

Mirza Imamović 24/11/2021

U rezidenciji šefa Delegacije Evropske unije Johanna Sattlera održava se radna večera u čast komesara EU Olivera Varhelyia, a prisutna su i trojica bh. političkih lidera.

Na večeru su pozvani predsjednik SDA Bakir Izetbegović, lider SNSD-a Milorad Dodik i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović. Na stolu će se sigurno naći brojne političke teme, od izborne reforme do deblokade državnih institucija, piše Klix.ba.

Klix

Ovaj događaj na nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s Varhelyiem najavio je Dodik.

– Spremni smo da radimo na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa. Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore – kazao je Dodik.

Varhelyi je danas kazao da će BiH ostati bez značajne finansijske pomoći ukoliko se blokada nastavi.

– Dozvolite mi da na samom početku naglasim vrlo jasnu i kredibilnu perspektivu BiH. U tom kontekstu su poduzeti vrlo važni koraci, uključujući i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što otprilike predstavlja neku zacrtanu mapu puta budućeg članstva BiH u EU. Naglasio bih da postoji i puno toga što tek treba da bude urađeno – rekao je on.

Komentariši