DA TE VOLIM, DUŠA ZNA, DRAGA MOJA BIH: DOMOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI

Amir Saletović 25/11/2021

Na današnji dan, 25. novembra prije 78 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje.

Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Zaključci sa zasjedanja ZAVNOBiH-a potvrđeni su i nekoliko dana kasnije na Prvom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) u Jajcu, a nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Općim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u Daytonu. Nažalost, danas se 25. novembar obilježava samo u Federaciji BiH, dok zvaničnici Republike Srpske ovaj datum svake godine iskoriste da podcrtaju kako su za njih granice Bosne i Hercegovine određene na zasjedanju ZAVNOBiH-a prestale postojati Dejtonskim sporazumom 1995. godine.

Tako je Ustavnom sudu BiH ove godine upućena apelacija iz NSRS-a za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 6. jula 2017. godine u potpunosti odbacio ove zahtjeve.

Svim našim čitateljicama  i čitateljima, Bosancima i Hercegovcima, želimo sretan Dan državnosti!

CJELODNEVNI PROGRAM NA HAYATU: MOJE SRCE, MOJA DOMOVINA!

Hayat TV u emitira cjelodnevni program posvećen Danu državnosti. Ove godine uz Hayatov program učvrstimo još više ljubav prema jedinoj nam zemlji uz slogan: „Moje srce, moja domovina!“.

Komentariši