Varhelyi upozorio da bi BiH mogla ostati bez 1,5 milijardi eura

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi započeo je u srijedu službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Oliver Varhelyi je prvo obavio sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom (Anadolija)

Published On 24 Nov 2021

Predstavnici bosanskohercegovačkih opozicionih stranaka izrazili su zabrinutost nakon sastanka s komesarom Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem, koji im je rekao da bi Bosna i Hercegovina mogla ostati bez 1,5 milijardi eura.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da EU ponovo pokušava da finansijskim pritiskom natjera aktuelnu bh. vlast da radi svoj posao.

“Tih 1,5 milijardi eura će biti izgubljeno ako do kraja godine ne bude riješeno pitanje Koridora 5C, ali ni u EU nisu baš optimisti da će bh. vlast profunkcionisati”, rekao je Nikšić, prenijela je Fena.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović naveo je da je rekao Varhelyiju da ne može očekivati od ove vlasti da riješi krizu i da će vrijeme do izbora nažalost biti izgubljeno.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić istakao je da razumije strategiju da prvo budu harmonizirani bošnjačko-hrvatski odnosi pa onda odnosi među entitetima, ali da je prethodno neophodno zaustaviti destrukciju Milorada Dodika.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto pojasnio je da je kazao Varhelyiju da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama, te da predstavnike vlasti u BiH moraju prestati treitrati kao kredibilne partnere jer se, kako je rekao, oni boje zatvora ako se u BiH uspostavi pravna država.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je da su tri vladajuće stranke antievropske i prokoruptivne, a da je glavni preduslov za vraćanje BiH u normalne okvire prevazilaženje nametnutog Inzkovog zakona.

Zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović poručio je da su opozicioni lideri bili jedinstveni u stavu da su prioriteti borba protiv korupcije i ispunjavanje prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Četiri važne poruke

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi započeo je u srijedu službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Varhelyi je prvo obavio sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da su na sastanku prenesene četiri važne poruke.

Kako je rekao, jedna od njih da Evropska unija stoji iza svog Mišljenja Evropske komisije o BiH i da očekuje prekid blokade rada institucija, ne samo kad treba odlučivati o prihvatanju kredita koje daje EU, već i o pitanju implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Kao primjer Oliver Varhelyi je naveo novi Zakon o javnim nabavkama, dodao je Komšić u saopćenju nakon sastanka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je druga poruka evropskog komesara da očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje, a sve u cilju daljeg napretka Bosne i Hercegovine na svom evropskom putu.

Varhelyi je također naglasio da je Zajedničko regionalno tržište (CRM), za koje je EU osigurala 30 milijardi eura, osnova ekonomskog napretka cijelog regiona, te da EU ne preporučuje u ovom trenutku smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Susret u Vijeću ministara BiH

Na susretu je naglašeno, kaže Komšić, da regionalna saradnja i Zajedničko regionalno tržište ostaju interes regije i nezamjenjiv faktor puta BiH na putu ka EU, te da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta regije.

Nakon tog sastanka, Varhelyi se susreo i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, njegovim zamjenikom i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Razgovaralo se o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

„Tegeltija je ovom prilikom zahvalio Varhelyiju na kontinuiranom angažmanu i podršci Bosni i Hercegovini u procesu integracija u EU i njegovom zalaganju za perspektivnu budućnost regije Zapadnog Balkana, naglasivši da je stabilan i prosperitetan Balkan u interesu svih. U tom kontekstu, Tegeltija je naglasio značaj implementacije Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, s ciljem prevazilaženja ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom virusa korona i unapređenja kvaliteta života građana”, saopšteno je iz Vijeća ministara, prenijela je Anadolija.

Varhelyi je večeras posjetio i Banju Luku, gdje se ponovo sastao sa Dodikom.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Brojni pozivi na sankcije Dodiku iz EU parlamenta

Zastupnici Evropskog parlamenta raspravljali su kasno sinoć o situaciji u Bosni i Hercegovini.Dužina videa 03 minutes 28 seconds03:28Published On 24 Nov 2021

Picula: Za Hrvatsku nije dobro ako Dodik od RS-a napravi državu

Član bh. Predsjedništva smatra Bosnu i Hercegovinu tranzicijskom tvorevinom, nakon koje će entitet Republika Srpska postati suverena samostalna država, tvrdi zastupnik u Evropskom parlamentu.Published On 24 Nov 2021

SAD neće dopustiti formiranje vojske bilo kojeg entiteta u BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u posjeti je SAD-u gdje se sastaje sa najvišim američkim diplomatama.Dužina videa 03 minutes 43 seconds03:43Published On 23 Nov 2021

Evropska narodna partija: Teritorijalni integritet BiH ne smije doći u pitanje

Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum, kaže zastupnik Michael GahlerPublished On 23 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Uoči dolaska Macrona: Plenković očekuje podršku za schengen zonu

Hrvatski premijer Andrej Plenković ugostiti na francuskog predsjednika na radnoj večeri u srijedu (EPA)

NSRS još bez datuma rasprave o nadležnostima

Protest u Beogradu: Građani protiv ustupaka investitorima

Međusobne optužbe u Saboru zbog povećanja broja zaraženih

POPULARNO

Inicijativa u Austriji za zabranu Bleiburga: Komemoracija ili veličanje ustaštva?

Odavanje počasti fašističkom režimu se mora zabraniti, stoji u izvještaju austrijske komisije (AP)

Procjenjuje se da vozač makedonskog autobusa uopće nije kočio

Testovi na antitijela: Šta vam mogu reći, a šta ne

Mnogi koji su imali relativno blagu infekciju korona virusom brzo izgube antitijela, ali to ne znači da im jednako brzo opada i nivo T-ćelija, kažu epidemiolozi (EPA)

Escobar: Bez svih šest zemalja Zapadnog Balkana ‘Otvoreni Balkan’ ne može uspjeti

Komentariši