STRIK: TRAŽIM DA MINISTRI EU NAMETNU SANKCIJE PROTIV MILORADA DODIKA

Adnan Herco 23/11/2021

Tineke Strik, zastupnica Evropskog parlamenta je u večerašnjem obraćanju u ovoj instituciji pozivajući Evropsku uniju da nametne sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetila je da je prije 26 godina potpisan Dejtonski sporazum te da je BiH stavljena pod međunarodni nadzor sve dok ona ne postane punopravna demokratija.

  • Kao i mnogi drugi, žalim da je taj nadzor i dalje potreban jer zemlja je blokirana zbog korumpiranih etnonacionalističkih političara, a ovaj nadzor je zaista nešto što je ogromna odgovornost za međunarodnu zajednicu za očuvanje Dejtona i Ustava. Dejton je sada pod pritiskom, Milorad Dodik igra opasnu igru i dovodi teritorijalni integritet i suverenost BiH u pitanje, to ne možemo prihvatiti. Tražim da ministri EU nametnu sankcije protiv Milorada Dodika i tražim od cijele međunarodne zajednice da ne prave kompromise po pitanju toliko potrebnih demokratskih reformi i da se konačno odvoji od etničkih i političkih podjela”, istakla je Strik.

Naglasila je da trenutni Status Quo neće pomoći da se situacija riječi.

  • To će se riješiti samo putem isključivog demokratskog procesa. Molim vas učinite to za bosanskohercegovačke građane”, poručila je Strik.

Komentariši