Silajdžić: Ovo je finale, ovim pregovorima se završava rat u BiH

Autor: Anisa Bukva 24. nov. 2021

Izvor: N1

Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije, u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem na N1 televiziji kazao da se u Bosni i Hercegovini trenutno odvijaju pregovori kako međunarodnih predstavnika tako i oni domaćih te da bi oni mogli zapravo odrediti budućnost ove zemlje.https://4b172dcb86c125eb7ffb0db5bedaf612.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Silajdžić navodi da “fašističko orgijanje” u BiH u početku nije, privuklo pažnju, nešto kasnije jeste. Međutim, danas se, kako kaže, doživljava nastavak iste politike jer ponovo nije u fokusu ta činjenica.

“Ovim pregovorima sada se završava rat. On je trajao sve vrijeme. Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome. Mi smo sada u ambijentu prisile, secesije, plašenja i odgovor međunarodne zajednice koji nije adekvatan i oni podliježu tom pritisku. Došlo se do raspodjele države i drugih nivoa vlasti. Pri tome će se fokusirati na imovinu i njenim upravljanjem, uključujući imovinu SFR Jugoslavije, socijalističke Republike BiH, javna dobra poput rijeka, dobra od općeg interesa poput šuma, poljoprivrednog zemljišta upravo onih koji su bili predmetom rješavanja u Ustavnom sudu BiH”, naglasio je Silajdžić.

Komentarisao je lobiranje za izbore domaćih zvaničnika u inostranstvu dok traje najveća politička kriza u BiH.

“Pa ili nisu svjesni ili ih nije briga. Dakle, mi smo u jednoj ozbiljnoj situaciji sada, ovo je finale. Što se bude dešavalo sa ovim razgovorima i timovima odredit će budućnost BiHza 30, 40 ili više godina. Jer ako sada nema pomena o presudama Haškog tribunala gdje je gotovo cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske osuđeno na duge ili doživotne kazne zatvora. Taj sud je uradio svoj posao, ali se danas to ne pominje da bi se moglo razgovarati o problemima u BiH i izdvojiti je iz historijskog konteksta jer im smeta država”, poručio je Silajdžić.

Silajdžić: Kasno je za savjete, godine nerada se ne mogu nadomjestiti

BiH 24. nov. 2021

Nekadašnji premijer, član državnog Predsjedništva i šef bosanskohercegovačke diplomatije Haris Silajdžić rekao je u emisiji Pressing da je kasno da visoki funkcioneri u Bosni i Hercegovini traže savjet od njega.

Kako je naveo, to se radi godinama, ne može preko noći.

Ovo je rezultat neodgovornosti, neznanja i nerada. To nije bilo i neće biti preko noći. Pogledajte koliko godina neprijatelji Bosne rade na ovome i koliko plaćaju pažnju. Imaju sredstva. Evo recimo da mi nemamo sredstva, ali to ne znači da se ne može otići u Washington i druge prijestolnice barem jednom mjesečno“, rekao je.

Kazao je i kako danas imamo dijasporu i Vijeće u Washingtonu koji “nešto rade”.

Danas dijaspora radi, radi sa kongresmenima i to nam Vijeće pomaže. Mi smo sada u fokusu tamo i zbog njih, ali to ne znači da se država ne može pojaviti. Država očekuje državu, očekuje funkcionere, ne mora uvijek najviši funkcnioer biti. Moramo imati timove koji moraju pomoći da objasne situaciju u kojoj se nalazimo. Amerikanci su shvatili naš problem, njihovi mediji su bili za nas, znali su šta se radi ovdje, ko napada, ko je agresor, ko ubija ljude i o tome su pisali. Moramo im objasniti našu situaciju, da održavamo taj nivo informiranosti njihove o BiH. To nije teško“, istakao je.

BiH nije izgubila prijatelje

Silajdžić je kazao i da se mi sami izolujemo i da prijatelji postoje, samo ih trebamo kontaktirati i njegovati te odnose. Istakao je da nije tačno da je naša zemlja izgubila prijatelje. Naveo je da čak i mlada generacija u Washingtonu i demokrate i republikanci mnogo znaju o BiH.

U Pressingu je rekao i da većina stanovništva u BiH želi normalnu državu a da je problem što međunarodna zajednica dođe i kaže dogovorite se sa ovim koji ništa od toga neće.

Onda mi moramo odbaciti ove svoje vrijednosti i napraviti ustupke ovima koji to neće“, izjavio je Silajdžić.

Rječju “muslimani” žele uplašiti Evropljane

Predsjednica bh. entiteta Željka Cvijanović tokom nedavne posjete Americi govorila je o “muslimanskoj opasnosti u BiH”, a na pitanje zašto član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stalno govori muslimani umjesto Bošnjaci, Silajdžić odgovara kako on time želi uplašiti Evropljane, posebno one koji se boje islama, kako je rekao.

Jer kad se kaže muslimani, oni se svi trznu i zbog toga treba putovati i objašnjavati. Kada su muslimani u BiH u pitanju, možemo slobodno reći da su jako dobro podnijeli pitanje života i smrti, nisu činili ono što je njima činjeno, ostali su u dobrom dijelu civilizovani ljudi i to svi priznaju. Međutim, na to stalno treba ljude podsjećati. Bosna nikad nije bila istovjerna i nikada nije imala međuvjerske ratove ukoliko nisu donošeni izvana. Ovo što se dešavalo između ‘92. i ‘95. – znate kakva je to propaganda bila. To sve evocira na džihad, te izjave o muslimanima, jer nekome treba islamska država. Muslimanima ne treba. Ja sam musliman i znam to. Dovoljno je da imamo normalnu i demokratsku zemlju“, podcrtao je Silajdžić gostujući u Pressingu.

Komentariši