Salkić: Međunarodna zajednica je u Dejtonu dala priliku za blokadu BiH

N1 BiH 24. nov. 2021

Izvor: N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske u N1 programu je govorio o utjecaju i odgovornosti koju međunarodna zajednica ima u Bosni i Hercegovini komentarišući i poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Salkić je istakao da ima veliku ulogu, ali i odgovornost u BiH ta ne može biti amnestirana od stanja u kojem se trenutno nalazimo.

“Ja to stalno govorim. Mi funkcionišemo po Dejtonskom mirovnom sporazumu, međunarodna zajednica je po Dejtonu dala velike mogućnosti onima koji žele da blokiraju ovu državu, čak više njima nego onima koji žele razvijati zemlju i vuku je naprijed. Tu je odgovornost međunarodne zajednice, oni koji su kreirali Dejtonski sporazum bili su svjesni toga šta su uradili pa su zato uspostavili instituciju visokog predstavnika (OHR) koji bi trebao presuditi kada dođemo u jednu ovakvu situaciju”, naveo je Salkić.

Navodi da je BiH puno bolje funkcionisala u godinama odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nego što je to slučaj danas. Kako kaže, razlog tome je činjenica da je Ured OHR-a tada radio svoj posao.

“I radio je na implementaciji Dejtonskog sporazuma na način kako mu je mandat propisivao. Mi zadnjih 15 godina, možda i više imamo situaciju da Ured OHR-a ne radi posao onako kako mu propisuje Dejton. Dakle, ne izvršava ove obaveze i zato smo došli u ovu situaciju. Ja ukazujem na probleme Bošnjaka i Hrvata na području Republike Srpske. OHR, OSCE, ambasade i druge međunarodne organizacije smatrale su da je to sve politička igra Milorada Dodika kako bi dobio neke naredne izbore i onda smo došli u ovakvo stanje zato što međunarodna zajednica nije ozbiljno shvatila kada je krenuo proces separatističke politike i ostvarenje ratnih ciljeva kroz mirnodopske metode – sistemsku diskriminaciju, aparthejd u obrazovanju i sprečavanje onih koji su se vratili da se zaposle i da budu dio sistema”, dodao je Salkić.

Naglasio je da se u BiH mora poštovati ono što je potpisano kao i općeprihvaćene međunarodne norme.

“Trebamo znati da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija koja u članu 41 govori u tome da države neće prihvatiti ono što je nastalo na nezakonitim radnjama, neće podržavati i pomagati. Dakle, između ostalog, mi možemo govoriti o tome da međunarodna zajednica ovdje ima obavezu da poštuje tu Rezoluciju koja obavezuje sve države da ne prihvataju ono što je nastalo kršenjem imperativnih međunarodnih normi, a to kršenje jeste i čin genocida. Ako govorimo o Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju genocida, dakle, mi ovdje u BiH upravo po presudama međunarodnih sudova imamo presuđenu činjenicu da je počinjen genocid, ko ga je počinio i ko su žrtve. Međunarodna zajednica treba eliminisati posljedice i samo tako možemo graditi stabilno okruženje i državu”, mišljenja je Salkić.

Smatra da je međunarodna zajednica u BiH u prošlosti reagovala te da su zbog toga postignuti dobri rezultati.

“Kada je međunarodna zajednica odustala od primjene metoda koje su im na raspolaganju, mi smo počeli nazadovati. Milorad Dodik insistira na vraćanju nadležnosti i onoga što je već urađeno zato što nije postojao jasan plan da se pokrene procedura eliminacije posljedica genocida. Da je postojao jasan plan, da su međunarodna zajednica i ključni faktori u BiH krenuli u tom smjeru, on ne bi pričao o tome već bi branio poziciju koju trenutno ima. Kada je vidio da se to nije desilo on je krenuo da napada ono što je već ranije urađeno. Dakle, ne mislim da Dodik radi bilo šta zbog izbora. On to radi iz ubjeđenja i po diktatu centara moći koji su van BiH. Ti centri moći njega usmjeravaju kako i na koji način u BiH da djeluje i u to nema nikakve sumnje”, poručio je Salkić.

Komentariši