Lideri opozicije s komesarom EU: Iskazan visok stepen jedinstva

Lideri opozicije s komesarom EU: Iskazan visok stepen jedinstva

Foto: Vijesti.ba / Avaz

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji se danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu sastao sa liderima opozicije u BiH. 

Sastanku su prisustvovali Fahrudin Radončić, lider SBB-a, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Branislav Borenović, lider PDP-a i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a te politički direktor NIP-a Kemal Ademović. 

Nikšić je izjavio kako im je komesar prenio da će BiH izgubiti milijardu i po eura za infrastrukturu. 

– Svako od nas je iznio svoje stajalište. Moram reći da smo imali jedan konsenzus da se osiguraju fer i pošteni izbori, a onda ćemo vidjeti kako dalje, rekao je između ostalog Nikšić.

Mirko Šarović je naveo da je komesaru prenio da od ove vlasti ne mogu očekivati da riješe probleme i krizu.

–  Izgubićemo milijardu i po eura za infrastrukturu, jer uslovi za to su reforma pravosuđa i zakon o javnim nabavkama koje ove vlasti neće ispoštovati. Mislim da će Varhely otići zbunjen iz BiH, naveo je Šarović. 

Radončić je kazao da je veoma važno da su lideri opozicije FBiH i RS bili veoma jedinstveni.

– Vjerovatno ćemo zbog loše vlasti izgubiti milijardu i po eura. Ja sam rekao da razumijem taktiku da međunarodna zajednica želi da normalizira odnose Bošnjaka i Hrvata, ali sam iznio stav da prvo treba da se riješi problem koji radi Milorad Dodik, rekao je Radončić.

Kemal Ademović iz NIP-a je rekao da je ovo bio jedan u nizu sastanaka na kojima je razgovarano o 14 prioriteta.

– Mene je impresioniralo da su lideri opozicionih stranaka bilo jedinstveni u borbi protiv korupcije i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, rekao je Ademović i dodao da će građani BiH ostati bez milijarde i po eura. 

On je dodao da EU mora osigurati fer i poštene izbore.

– A onda su na ispitu nove snage pobjednice izbora, koje su ovdje u opozciji, rekao je Ademović. 


(Vijesti.ba)

Komentariši