Komšić: Várhelyi prenio četiri važne poruke – Džaferović: Nema reduciranja Oružanih snaga BiH

Komšić: Várhelyi prenio četiri važne poruke

Foto: FENA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon sastanka s evropskim komesarom za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem, kazao je da su na sastanku prenesene četiri važne poruke.

Dodao je da je jedna od njih da Evropska unija stoji iza svog Mišljenja Evropske komisije o BiH i da očekuje prekid blokade rada institucija, ne samo kad treba odlučivati o prihvatanju kredita koje daje EU, već i o pitanju implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Kao primjer Olivér Várhelyi je naveo novi Zakon o javnim nabavkama, dodao je Komšić u saopćenju nakon sastanka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je druga poruka evropskog komesara da očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje, a sve u cilju daljeg napretka Bosne i Hercegovine na svom evropskom putu.

Olivér Várhelyi je, također, naglasio da je Zajedničko regionalno tržište (CRM), za koje je EU osigurala 30 milijardi eura, osnova ekonomskog napretka cijelog regiona, te da EU ne preporučuje u ovom trenutku smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Na susretu je naglašeno, kaže Komšić, da regionalna saradnja i Zajedničko regionalno tržište ostaju interes regije i nezamjenjiv faktor puta BiH na putu ka EU, te da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta regije.


(Vijesti.ba / FENA)

Džaferović: Nema reduciranja Oružanih snaga BiH

Džaferović: Nema reduciranja Oružanih snaga BiH

Foto: FENA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Olivér Várhelyi nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH poslao vrlo jasnu poruku, a to je da da institucije moraju da funkcioniraju.Džaferović je naglasio da je na sastanku ponovio da je jedini mogući izlaz iz situacije da svi poštuju postojeći okvir u kojem djeluju, a to je Ustav BiH, svi usvojeni zakoni, nastavak realizacije 14 prioriteta Evropske komisije te da se radi na tome da BiH što prije dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

– Prošle godine u oktobru u Briselu imali smo sastanak s komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, javne nabavke i sukob interesa i rečeno je da će BiH dobiti kandidatski status sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što poduzima Milorad Dodik – kazao je.

Džaferović je također ponovio da je blokada institucija najveći problem u BiH te da je zbog toga ugrožen evropski put, budući da sve brojne reforme usaglašene.

Tvrdi da je komesar Várhelyi poslao poruku da institucije moraju da funkcioniraju, da BiH mora biti efikasna i funkcionalna država te da se blokada rada institucija mora zaustaviti.

Smatra da je to moguće postići uz malo političke volje i spremnosti da se to poštuje princip vladavine prava, odnosno doći u institucije i u institucijama BiH donositi odluke, jer nikakvi razgovori o tome izvan institucija BiH ne dolaze u obzir.

– Niko nema pravo da uvjetuje bilo čime rad institucije i unutar njih raspravljati o svim pitanjima unutar BiH – podvukao je Džaferović.

Komentirao je i izjave Dodika koji kaže da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, a to je institucija koja treba tumačiti Ustav BiH, dodajući da se o svemu pa i o državnoj imovini mora se voditi rasprava u državnom parlamentu i donijeti zakon o tome kako je Ustavni sud i zatražio.

Džaferović je istakao da Dodik traži da se Oružane snage BiH reduciraju na polovinu današnjeg sastava što ne može biti prihvaćeno i to mu je ukazano danas na sastanku vrlo jasno.

– Niko nema pravo da traži dogovore izvan institucija i izvan postojećeg okvira u kojem funkcionira BiH – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši