BOSNA I HERCEGOVINA VELIKA PRILIKA ZA INVESTITORE: TOBBY ILLIANGWORTH ZA 7 PLUS OTKRIVA ŠTA NAS NAJVIŠE KOČI DA DOBIJEMO VIŠE NOVCA

Mehmed Sultanović 23/11/2021

Kulin Ban je bosanski ban. Bio je značajan vladar, za čije vladavine je Bosna proživljava veliki razvoj.

Gost emisije ‘7 Plus’ Hayat TV bio je Tobby Illiangworth, direktor ‘Kulin’ inicijative u Bosni i Hercegovini.

Iako nema nikakve veze sa našom zemljom, Tobby je jedan od onih čije kako on sam kaže srce pripada ovdje.

Kaže da je zaljubljen u Bosnu i Hercegovinu, te da posljednjih sedam godina redovno posjećuje našu zemlju, ali i da radi aktivno kako bi se njen glas čuo daleko.

  • U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji veliki interes za Bosnu i Hercegovinu. U Parlamentu smo imali članove koji su posjećivali BiH. Imamo odličnog ambasadora, Fielda, koji ne samo predstavlja Veliku Britaniju, nego se zalaže i za Bosnu i Hercegovinu – kazao je Illiangworth.

Ono što ga kako kaže najviše zbunjuje i na čemu aktivno i redovno radi kroz mnoga pitanja skupa sa međunarodnom zajednicom, jeste sistem naše zemlje, ali i stajalište.

  • Politika, ekonomija i društvena pitanja su stvari na kojima želimo aktivno raditi. Smatram da je reforma pravosuđa jedna od ključnih stvari za Bosnu i Hercegovinu. Mnogo pitanja vezanih za korupciju je povezano sa pravosuđem. Bosna i Hercegovina je velika prilika za investitore, kako domaće, tako i strane – naglasio je Illiangworth.

Kako kaže Illiangworth, najveći problem stvaraju birokratija i politička nestabilnost.

  • Zasigurno najveći problem jeste birokratija. Treba pojednostaviti sistem registracije kompanija. To je potrebno kako bi došlo do ekonomskog rasta. U saradnji sa međunarodnom zajednicom, želimo provesti neke reforme povodom ovog pitanja – istakao je.

Dodao je kako se Bosna i Hercegovina susreće sa jednim od najvećih problema čitavog regiona, a to je odlazak mladih. Kako kaže, mladi se odlučuju napustiti zemlju iz razloga što teško dolaze do posla, te zbog toga odlaze u zemlje poput Njemačke, Austrije i drugih.

  • Rješenje je otvoriti što više radnih mjesta. Mislim da je značaj dijaspore veoma važan i bitan. Ona je za nas jedan od najvećih resursa, kako političkih, tako i ekonomskih. Imamo nekoliko projekata vezanih za dijasporu, koji će se uskoro realizirati – naveo je Illiangworth.

Kazao je kako im je kao inicijativi koja radi na poboljšanju standarda u Bosni i Hercegovini potrebna podrška svih građana koji se žele ostvariti u svojoj domovini.

  • Birokratija u Bosni i Hercegovini je legendarna i to je jedan od stvari na koje ćemo se fokusirati. Jasno je da ćemo naići na prepreke, ali mislim da naš pristup može donijeti veliku korist – naglasio je Illiangworth.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši