Rudari čekaju noć ispred zgrade Vlade FBiH

Mora se dati konačan odgovor za 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH: ima li tu više posla ili nema, poručuju sindikalisti.

RUdari poručuju da će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok se ne ispune njihovi uslovi (Fena)

23 Nov 2021

Rudari iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova još su okupljeni ispred zgrade Vlade FBiH i i dalje blokiraju saobraćaj.

Kako javljaju bh. mediji, okupljeni rudari, njih oko 500 koliko je ostalo na protestima, poručuju da će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok se ne ispune njihovi uslovi, a kako stvari stoje, mogli bi tamo provesti i noć.

Predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić je preko razglasa rekao da će jedan dio radnika večeras otići kućama i u rudnike na posao, a da će drugi dio ostati ispred zgrade vlade sve dok ne budu ispunjeni traženi zahtjevi.

“Nećemo narušavati odluku koju smo donijeli. Mi ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Husić.

Rodari stoje i sjede okupljeni oko vatre i poručuju da će dočekati ministre kada ujutro dođu na posao.

Policija tvrdi da neće intervenisati dok su protesti mirni.

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja javila je da premijer FBiH Fadil Novalić slijeće iz Brisela u 23:30 i odmah dolazi u zgradu Vlade na sastanak s Upravom Elektroprivrede, Nadzornim odborom, direktorima sedam rudnika i ministrom Džindićem. Sastanak počinje u ponoć, a pozvani su i predstavnici sindikata rudara.

Rudari svih rudnika uglja u Federaciji BiH u utorak su obustavili rad, a njihovi predstavnici stigli su u Sarajevo na protestni skup pred sjedištem entitetske vlade kako bi zatražili povećanje plaća te smjenu direktora tih rudnika.

Okupljeni demonstranti tokom dana su čekali da federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izađe iz zgrade, te mu poručili da nema razloga za strah.

Okupljeni rudari se također povremeno približavaju zgradi vlade tako što su svako malo kidali traku koju su postavili policajci i pomjerali se prema naprijed.

Pripadnici specijalne policije u pripravnosti su stajali na stepenicama.

Iz Vlade FBiH je stigla ponuda od ministra energije, rudarstva i industrije Džindića da će izaći vani, ali da se ne obraća javno, nego želi da razgovara sa predstavnicima rudara.

Rudari su to odbili poručivši mu da izađe bez pratnje specijalaca i jednostavno im objavi da su svi njihovi uslovi ispunjeni.

Obustavljen rad

Iskopavanje uglja obustavljeno je u jutarnjim satima u svih sedam rudnika koji posluju u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH, a nekoliko stotina rudara okupilo se na protestnom skupu u Sarajevu, gdje su predstavnicima vlade Federacije uručili popis svojih zahtjeva.

Rudari su pred zgradom Vladom zapalili baklje i uzvikivali “lopovi”, “lopovi”.

Reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja izvještava kako su rudari u Sarajevo stigli zbog dešavanja u rudinku Kreka. Tvrde kako je Elektroprivreda u rudniku Kreka napravila promjenu pravilnika o radu i radnom učinku, a ti pravilnici podrazumijevaju znatno smanjenje plaćanja.

„Osnovna plaća kopača u rudniku prema tom planu sa 850 konvertibilnih mraka [434 eura] treba biti spuštena na 570 konvertibilnih maraka [291 euro], rekla je Pribinja.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.489.0_en.html#goog_1974371957Play Video02:04Rudari na protestu ispred Vlade FBiH: Naš odgovor je otpor

Pokušao im se, okružen jakim policijskim osiguranjem, obratiti Nermin Džindić, entitetski ministar energije, rudarstva i industrije, ali su ga demonstranti izviždali, pa se vratio u zgradu.

Organizator protesta je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, čiji je predsjednik Sinan Husić objasnio kako su rudari “cijelo vrijeme bilo spremni za socijalni dijalog, ali je odgovor poslodavca stalno bio da nema kada čekati i da mora ranije završiti stvari”.

“Neko mora biti odgovoran za ovo što se proizvodi i što će se proizvesti. Ljudi nisu svjesni koliko je ova situacija ozbiljna. Zahtijevamo smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i svih direktora rudnika uglja u sastavu, koji su stavili u primjenu Pravilnika o radu i Pravilniku o radnom učinku. To je jedan od zahtjeva od kojih se neće odstupiti”, rekao je prethodno Husić.

Značajno smanjenje osnovne plaće

Prema njegovim riječima, poslodavac je “jednostranom odlukom stavio na snagu Pravilnik o radu u rudnicima uglja u sastavu koncerna, koji devastiraju razinu osnovne plaće svakog radnog mjesta u rudnicima uglja u sastavu koncerna”.

“Visina osnovne plaće kopača u jami, sa sadašnjih 850 konvertibilnih maraka (435 eura), po novom Pravilniku o radnom učinku, utvrđuje se u visini od 570 konvertibilnih maraka (292 eura)”, naveo je Husić.

Podsjetio je i kako su tekli razgovori sa poslodavcima o spornim pravilnicima, što po njemu “nije ozbiljan način socijalnog dijaloga”. Zbog toga sada traže da poslodavci “nabroje radnicima iz rudnika šta su to ispoštovali”.

„Evo prilike da svi zajedno vidimo istinu, koju će iskazati radnici iz rudnika uglja iz sastava koncerna […] Mora se dati konačan odgovor za više od 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH: ima li tu više posla ili nema “, naručio je Husić.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, čiju ostavku traže rudari, rekao je za Avaz da su njihovi zahtjevi nerealni i da će, ukoliko se ispune, dovesti do još većih problema u funkcioniranje energetskog sistema.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

BiH: Rudari Kreke prekinuli štrajk, Elektroprivreda BiH ispunila zahtjeve

U štrajku je bilo oko 2.200 rudara i uposlenika ovog rudnika koji je najvažniji dio koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.Published On 26 Mar 2021

Ima li van okna budućnosti za bh. rudare

Jedno ‘Sretno’ bilo im je dovoljno za silazak pod zemlju, sada će im trebati bezbroj puta ‘sretno’ da se održe na površini.Published On 04 Apr 2021

Otkazi u rudnicima u FBiH: Rudari nezadovoljni planom restrukturiranja

Rudari iz rudnika mrkog uglja Zenica sutra stižu u Sarajevo na protestni marš, zajedno s radnicima iz ostalih šest rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH.Published On 30 Apr 2021

Bivši rudari bez penzije nakon 40 godina rada

Pošto im uprava rudnika nije izmirila sve doprinose na plate ne mogu da dobiju penzije, a ne mogu ni da budu zaposleni, zbog čega su ostali bez primanja.Published On 26 Jul 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Rudari ne odustaju: Novalić sazvao sastanak u ponoć

Kako žive djeca s poteškoćama u razvoju?

Nogometni sudija iz Afganistana zapeo u BiH

SAD neće dopustiti formiranje vojske bilo kojeg entiteta u BiH

POPULARNO

Procjenjuje se da vozač makedonskog autobusa uopće nije kočio

FT: Kinesko hipersonično oružje ispalilo projektil tokom leta

Američki zvaničnici su itekako svjesni da je Kina ispred Pentagona u razvoju hipersoničnog oružja (EPA - Ilustracija)

Dva moguća uzroka nesreće makedonskog autobusa u Bugarskoj

NATO: Provokativna retorika u bh. entitetu RS

Komentariši