HSP: ZABRANITI RAD FONDACIJE ZLOČINCA KAPETANA DRAGANA

Mirza Imamović 22/11/2021

HSP-a BiH žestoko osuđuje otvaranje fondacije ratnog zločinca kapetana Dragana u Banja Luci .

  • Dragan Vasiljković najavio je otvaranje fondacije i u Doboju, Bijeljini te Istočnom Sarajevu –  reakcija je iz ove stranke nakon što je protekle sedmice u Banja Luci otvorena zaklada tzv. kapetana Dragana, Dragana Vasiljkovića koji je u Hrvatskoj na 13,5 godina osuđen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima u Kninu i Glini, te protjeran.

Iz Hrvatske stranke prava BiH ističu stav kako se radi o velikom skandalu, te da se “s ovim ‘fon-dacijama’ radi na unošenju nemira među narode u BiH kao i atmosfera da i ono malo povratnika što se vratilo na područje RS-a treba napustiti to područje”.

  • Ova fondacija nema apsolutno nikakve veze s pomoći bilo kome, nego služi za druge ciljeve prvenstveno huškanje. Dragan Vasiljković je u junu 2018. pred sudom u Hrvatskoj osuđen na trinaest i po godina zatvora zbog ratnih zločina po komandnoj odgovornosti u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. Godine – stoji u saopćenju.
  • Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovjednik Nastavnog središta za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Pozivamo nadležne institucije u BiH da hitno zabrane rad ovoj fondaciji presuđenog ratnog zločinca koji se iživljavao nad hrvatskim narodom – ističe se u saopćenju HSP-a BiH koje potpisuje predsjednik ove stranke Nikola Raguž.

Komentariši