Evropski parlament: Dodik je problem, spreman državu gurnuti u rat

Pedro Markez je pozvao na sankcije Miloradu Dodiku koji je istaknut kao osoba spremna da gurne državu u rat.

Evropski parlament
U Evropskom parlamentu održana je rasprava o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini (EPA)

 23 Nov 2021

U Evropskom parlamentu u utorak navečer je održana rasprava o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis istakao je da će Evropska unija (EU) pratiti situaciju u BiH, pozivajući EU da govori jedinstvenim glasom.

“Od vitalnog je značaja osigurati jedinstvo EU-a kao i dosljedno slanje poruka svim stranama u BiH”, kazao je, prenijela je Anadolija.

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar istakao je da je svaka blokada u BiH neprihvatljiva.

“Građane BiH brinu problemi koji su ključni za njihove živote. Politički čelnici moraju premostiti ovu situaciju te se fokusirati na zajedničke napore koji će omogućiti reforme koji će ubrzati evropski put. Nadamo se da će naredni izbori biti održani u skladu sa preporukama. Ustav BiH nije u skladu s konvencijom o ljudskim pravima. Vijeće poziva na izbornu reformu kojom će se eliminirati svi oblici diskriminacije. Nikakve političke odluke koje bi dovele u pitanje odluke Suda za ljudska prava se ne smiju donositi. Što se tiče evropske i vanjske i sigurnosne politike žalimo što se BiH toga više ne pridržava i tražimo da se to promijeni. Izražavamo podršku EUFOR operaciji ALTEA koja pridonosi sigurnom okruženju za sve građane BiH”, kazao je.

‘Mogućnost etničkog sukoba’

Član u Evropskom parlamentu iz Bugarske Andrey Kovatchev poslao je snažan signal za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

“Remetilački signali dolaze od Milorada Dodika, koji želi da se povuče iz državnih institucija. To je pogrešan signal koji može dovesti do etničkog sukoba”, rekao je on.

Eurozastupnik Pedro Markez je pozivao na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je istaknut kao osoba spremna da gurne državu u rat.

Slovenski eurozastupnik Klemen Grošelj pozvao je građane bh. entiteta Republike Srpske da glasaju protiv Dodika i tako osiguraju održivu budućnost Bosne i Hercegovine.

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik istakla je da Dodik igra opasnu igru.

“Prije 26 godina potpisan je Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan krvavi i smrtonosni rat u Bosni i Hercegovini. Uspostavio je snažan međunarodni nadzor sve dok se zemlja nije razvila u potpuno funkcionalnu i odgovornu demokratiju. Uz mnoge druge, žalim što nam je i dalje potreban ovaj nadzor, zemlja je u političkom ćorsokaku, uzrokovanom korumpiranim etnonacionalističkim političarima. Dodik igra opasnu igru. EU mora uvesti sankcije njemu i njegovim pomagačima. Pozivam EU da ne pravi kompromise. Nećemo nigdje stići u pregovorima s političarima zainteresovanim za status quo. Molim vas, učinite ovo za narod Bosne”, rekla je ona.

Eurozastupnik Fabio Massimo Castaldo iz Italije kazao je da države članice moraju biti jasne i koristiti sankcije protiv Dodika.

“Molim vas, razmotrite ova pitanja bez vraćanja zemlje u nacionalizam. Nemojmo se pretvarati da je BiH na periferiji Evrope ili još gore. Sankcionišite ga!”, istakao je Castaldo.

Pomoć Beograda, Budimpešte i Moskve

Zastupnik Michael Gahler iz Njemačke izjavio je da je Dodik najveći problem u BiH.

“Problem u BiH ima svoje ime, a njegovo ime je Milorad Dodik. On prijeti ustavnom poretku i ovdje treba čuti jasan odgovor da li smo spremni da uvedemo sankcije Dodiku”, kazao je.

Eurozastupnik iz Hrvatske Tonino Picula istakao je da Dodik nije sam u izazivanju krize.

“Destabilizaciju BiH pomažu Beograd, Budimpešta i Moskva. Postoji opasnost da se nekoliko kriza spoji u izbornim godinama 2022. Pregovori o novom izbornom zakonu su zaista važni”, rekao je on.

Zastupnik Romeo Franz kazao je da je potrebno prestati s pravljenjem ustupaka.

“Ovo nije etnički sukob, već geopolitički. Hajde da prestanemo s ustupcima. Za 26 godina tamošnji političari nisu nimalo pomogli. Teritorijalni integritet se ne može unijeti u državu. Mir je u interesu BiH i u našem interesu”, kazao je Franz.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

NATO: Provokativna retorika u bh. entitetu RS

NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji s BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a.Published On 23 Nov 2021

Evropska narodna partija: Teritorijalni integritet BiH ne smije doći u pitanje

Moramo koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvao Dejtonski mirovni sporazum, kaže zastupnik Michael GahlerPublished On 23 Nov 2021

Holandski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika

Inicijativu zastupnika DENK-a Tunahana Kuzua podržalo je 117 zastupnika, dok su 33 bila protiv.Published On 23 Nov 2021

Zapadni mediji o krizi u BiH: Dodikov separatizam vodi u novi rat na Balkanu

Politička situacija u BiH, uzavrela nakon Dodikovih secesionističkih najava, privukla je pažnju zapadnih novinara, a njihova izvještavanja mogla su se čitati i u medijima iz Bosne i Hercegovine.Published On 19 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

Rudari ne odustaju: Novalić sazvao sastanak u ponoć

Kako žive djeca s poteškoćama u razvoju?

Nogometni sudija iz Afganistana zapeo u BiH

SAD neće dopustiti formiranje vojske bilo kojeg entiteta u BiH

POPULARNO

Procjenjuje se da vozač makedonskog autobusa uopće nije kočio

FT: Kinesko hipersonično oružje ispalilo projektil tokom leta

Američki zvaničnici su itekako svjesni da je Kina ispred Pentagona u razvoju hipersoničnog oružja (EPA - Ilustracija)

Austrijski mediji: Od iduće godine moguća zabrana okupljanja u Bleiburgu

Izvještaj bi austrijskoj vladi službeno trebao biti predstavljen u srijedu (EPA)

MIŠLJENJA

Opstalo sjećanje, izgubljen duh ZAVNO Sandžaka

Komentariši