EP večeras o BiH: Nema ustupaka rušiocima, sankcije rješenje

EP večeras o BiH: Nema ustupaka rušiocima, sankcije rješenje

Foto: Vijesti.ba

Poslanici Evropskog parlamenta će večeras raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev Grupe Zelenih/EFA, nakon nedavnih zabrinjavajućih političkih dešavanja u zemlji.

Grupa Zeleni/EFA pozivaju EU da preuzme vodstvo u pronalaženju političkog rješenja za trenutnu krizu. Bilo kakav politički sporazum ne smije dalje produbljivati ​​etničke podjele.

Europska zastupnica Tineke Strik, članica Odbora za vanjske poslove Zelenih/EFA koja je nedavno posjetila Bosnu kazala je uoči rasprave da EU i njene države članice imaju odgovornost da garantuju Dejtonski mirovni sporazum i da osiguraju sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Situacija u Bosni je najteža kriza od rata 1990-ih. EU se mora čvrsto suprotstaviti secesionističkim akcijama Milorada Dodika i drugih, te podržati trajno rješenje trenutne krize, koje ne produbljuje i ne učvršćuje etničke podjele”, smatra ona.

Ova zastupnica iz Holandije dodaje kako bi EU i njene države članice trebale uvesti ciljane sankcije protiv Dodika i drugih koji žele narušiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“EU ne bi trebala činiti nikakve ustupke prema etnonacionalističkim liderima koji snose odgovornost za krizu. O miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu se ne može pregovarati i EU i njene države članice moraju ispuniti svoje odgovornosti prema svim građanima zemlje i cijelog regiona”, zaključila je Tineke Strik.

(Vijesti.ba)

Komentariši