Džaferović: Postupci vladajuće strukture RS-a nisu izoliran slučaj

Džaferović: Postupci vladajuće strukture RS-a nisu izoliran slučaj

Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je generalnu sekretarku OSCE-a Helgu Mariju Schmid.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj krizi izazvanoj unilateralnim postupcima vlasti entiteta Republika Srpska.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović naglasio je da vlasti entiteta RS mogu ostvariti svoje najave samo pokušajem primjene protivpravne sile protiv institucija države Bosne i Hercegovine, čime bi srušile mir u Bosni i Hercegovini.

U fokusu razgovora je bila i blokada institucija, koja je rezultat nedolaska zastupnika i ministara iz entiteta RS na sjednice Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, kao i glasanja člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta protiv svih tačaka dnevnog reda sjednica Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je podcrtao da postupci vladajuće strukture u RS, na čelu sa Dodikom, nisu izolovani incident, već dio višegodišnjeg projekta, čija je konačna namjera secesionističke prirode.

Razgovarano je i o prijedlozima OSCE-a, kada je u pitanju povećanje transparentnosti i zaštita integriteta izbornog procesa.

Tema razgovora je bila i segregacija u formi „dvije škole pod jednim krovom“, te diskriminacija u obrazovnom sistemu, kroz zabranu upotrebe bosanskog jezika u entitetu RS.


(Vijesti.ba)

Komentariši