ULOGA BH. STRANE U KREIRANJU DAYTONA OGRANIČENA, SAM MILOŠEVIĆ KAZAO DA SMO ZASLUŽILI SARAJEVO: SABRIHAFIZOVIĆ ZA 7 PLUS

Mehmed Sultanović 21/11/2021

Arhtitekt Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini i donio nepravedan, bio je Richard Holbrook, koji je djelovao u administraciji Billa Clintona.

Gost naše emisije ‘7 Plus’ Hayat TV-a, bio je Džemil Sabrihafizović, advokat i član pravnog tima naše zemlje u pregovorima u Daytonu.

Sabrihafizović je na početku kazao kako je mnogo toga rješeno prije Daytona.

  • Bila je plasirana teza da Federacija bude projekt koji će predstavljati model za cjelovito rješenje i reintegraciju Bosne i Hercegovine. Prvi put naziv RS se spominje u zatvorenim pregovorima u Švicarskoj, u kojem su utvrđeni otvoreni principi – kazao je Sabrihafizović.

Dodao je kako su Daytonski sporazum u bitnim elementima pripremili Amerikanci.

  • Za koncepcijske promjene nije bilo prostora, arhitekti tog sporazuma na čelu sa Holbrookom to nisu dozvolili i čvrsto su držali taj koncept. Smatrali su da je Dayton stvar koja se mora prihvatit, u suprotnom bi prekinuli mirovne procese i povukli bi se. To bi imalo katastrofalne posljedice. Jedna od njih je da bi se rat u Bosni i Hercegovini nastavio – naveo je.

Istakao je kako je Milošević sam kazao da je pošteno i korektono da bh. strani pripadne Sarajevo, cjelovito, jer smo ga zaslužili borbom.

  • Nažalost, naša uloga u kreiranju Daytona je bila ograničena. Tada je već bio opredjeljen koncept, samim Washingtonskim sporazumom. Naša strana nije mogla imati odlučujući uticaj, osim ako bi odustala, što bi bilo potpuno pogrešno. Kada je u pitanju Brčko, mi smo tada već bili u autobusu za aerodrom, međutim, tada je stigla vijest da će Brčko ipak biti Distrikt – objašnjava Sabrihafizović.

On je kazao kako Srbija i Hrvatska nisu garanti ili svjedoci Daytonskog sporazuma, nego učesnici, jer su bili učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

  • Tri države zaključuju mirovni ugovor, to su po definiciji zemlje koje su ratovale. Nismo zaključili ugovor sa Slovenijom ili Makedonijom. Oni su se tim ugovorom obavezali kako neće silom ugrožavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali ugrožavaju na svaki drugi mogući način – naveo je Sabrihafizović.

Istakao je kako je primarni cilj Daytonskog sporazuma bio zaustaviti rat.

  • Svaki dan pregovora nosio je 100-150 glava. Imate dva miliona raseljenih, protjeranih, srušene mostove, fabrike, gradove. Alternativa tome je nastaviti to sve ili uspostaviti mir. U takvim uslovima, bilo kakav mir je bolji od toga. Bosna i Hercegovina je sačuvala svoju postojanost u svojim granicama. Nisu ostvareni ratni ciljevi Srbije i Hrvatske, a to je rasturiti Bosnu i Hercegovinu po dogovoru Tuđman – Milošević. To je jedan nepravedan mirovni ugovor – rekao je između ostalog Sabrihafizović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši