U MADRIDU PRIKAZAN FILM O DJECI RATNOG SARAJEVA: GDJE SU I ŠTA RADE DANAS?

Mehmed Sultanović 21/11/2021

U Madridu se večeras prikazuje dokumentarni film “Postwar Album” španskog fotoreportera Gervasija Sancheza, koji govori o njegovom susretu sa djecom koju je snimao tokom agresije 26 godina nakon završetka rata u BiH i otkrivanju kako su četiri ratne godine promijenile njihove živote.

Sanchez je devedesetih aktivno dokumentovao opsadu Sarajeva, snimajući zabarikadirane ulice, zidove uništene granatama i mecima, izgorjele automobile, grobove, uništene zgrade… Istovremeno je fotografisao i ljude koji žive u opkoljenom gradu, svakodnevno vode velike borbe i oplakuju mrtve.

Na njegovim fotografijama je najviše djece. Trče po igralištima, zabavljaju se u dvorištima i u olupinama izgorjelih i uništenih automobila. Sanchez je sa nekima od ovih mališana ostao u kontaktu, a druge je sreo tek kada je posjetio Sarajevo 25 godina nakon završetka opsade.

Prilikom prvog poslijeratnog susreta pokazao im je fotografije koje je napravio u ratu te ih je na taj način oduševio jer mnogi nisu imali nijednu fotografiju iz tog perioda svog života.

Snimio je priče ljudi koji su odrastali u Sarajevu devedesetih, donoseći tako priču o tome koliko rat mijenja živote ljudi. Protagonisti svojim pričama oživljavaju fotografije, ali uprkos činjenici da ih je rat teško pogodio – nostalgično i s puno ljubavi se osvrću na svoje djetinjstvo.

Dokumentarni film se večeras prikazuje u Madridu, a uskoro će biti poznato još lokacija na kojima će ga biti moguće pregledati.

Video pogledajte OVDJE

Komentariši