Šta povezuje italijanske neofašiste, srpske desničare, antivaksere i Kosovo

Desničarska stranka Nova snaga, čiji se lideri nalaze u zatvoru nakon prošlomjesečnih nereda u Rimu, i dalje postoji iako je njeno raspuštanje izglasao Parlament Italije.

Forza Nuova baštini naslijeđe fašističkog diktatora Benita Mussolinija i danas je jedna od najistaknutijih ekstremno desnih stranaka u Italiji (ANSA)

Oleg Lokmić 21 Nov 2021

Mjesec nakon što je Parlament Italije izglasao raspuštanje neofašističke organizacije čiji su čelnici uhapšeni sredinom oktobra zbog nereda tokom antivakserskih protesta u Rimu, desničarska stranka Nova snaga (Forza Nuova) i dalje postoji (i vegetira).

Senat i Zastupnički dom su 20. i 21. oktobra usvojili inicijativu da se zabrani rad stranci čiji se lideri smatraju odgovornima za napad na sjedište sindikalne organizacije CGIL 9. oktobra, kada su demonstracije protiv uvođenja obaveznog green passa za sve radnike prerasle u nerede i sukobe s policijom. No, zahtjev parlamentaraca nije obavezujući za italijanske vlasti, koje, prema pisanju ovdašnjih medija, još razmišljaju kako da riješe ovaj problem.

‘Biti fašista više nije skandal’

Prema zakonu, neofašističkim skupinama može biti zabranjen rad tek nakon sudske presude da su njihove akcije dio nastojanja da se oživi stara fašistička stranka koja je vladala Italijom od 1922. do 1943. godine. Istovremeno, vladi je dopušteno dekretom zabraniti organizacije za koje smatra da predstavljaju ozbiljne prijetnje demokratiji i ustavnim slobodama.

Osnovana 1997. godine, Forza Nuova baštini naslijeđe fašističkog diktatora Benita Mussolinija i danas je jedna od najistaknutijih ekstremno desnih stranaka u Italiji, više puta optuživana za napade na imigrante i sukobe s policijom.

U Italiji još nikad nije prošla parlamentarni prag, a na posljednjim državnim izborima je, u sklopu liste Italija Italijanima, zajedno s pokretom Trobojni plamen, osvojila 0,5 posto glasova za Senat i 0,39 za Zastupnički dom. Uprkos zanemarivim izbornim rezultatima, zbog nacionalističke retorike i radikalnih stavova, njihova je prisutnost i vidljivost u javnom mnijenju u posljednje vrijeme porasla.

“Više od rasta u brojevima [glasova], došlo je do rasta vidljivosti. Taj rast ide ukorak s općenitim rastom desnice u Italiji. To što sebe nazivaju fašistima više nije skandal”, ističe Guido Caldiron, autor knjige Ekstremna desnica (Extreme Right).

Svi putevi neofašista vode na Kosovo

Nakon oktobarskih nereda, čini se da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova čekaju sudski epilog prije nego što učine korake ka eventualnom gašenju stranke, smatra list Domani. Do tada predsjednik Forza Nuova Roberto Fiore i njegov prvi saradnik Giuliano Castellino u zatvoru čekaju suđenje zajedno s još desetero uhapšenih.

Obojica su od ranije poznati policiji i sudstvu; Fiore (62) je, zbog militantnih političkih načela, u višedecenijskom sukobu s vlastima. Castellino (44) je, kao jedan od vođa ultrasa Rome, često gostovao na stranicama crne hronike, a 2019. godine je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora jer je sudjelovao u ranjavanju dvojice općinskih redara i jednog policajca, sprečavajući iseljavanje ilegalnog skvotera iz stana legalno dodijeljenog porodici iz Eritreje. Pri izlasku iz sudnice je salutirao fašističkim “rimskim” pozdravom.

I dok zakonodavna i izvršna vlast u Italiji vagaju svoje iduće korake, mediji učestalo pišu o Novoj snazi. Dnevni list Domani izvještava da je nekoliko dana prije napada na CGIL Fiore bio na konferenciji u Beogradu s drugim evropskim neofašistima. Tom prilikom hvalio je sličan napad na parlament Srbije te je ponovio “podršku suverenitetu Srbije nad Kosovom”.

U tekstu pod naslovom “Svi putevi neofašista vode na Kosovo“, Domani donosi detaljnu priču o vezama Forze Nuove i njenog lidera Fiorea sa pokretom Srpska desnica, kojeg je osnovao kontroverzni političar Miša Vacić.

Esktremni desničari na ‘konferenciji’ u Beogradu

“Borili smo se protiv lockdowna, borimo se protiv sanitarne tiranije. (…) Moramo poštovati žrtvu i trud srpskog naroda i ljudi poput Miše, koji je otišao pred parlament da jasno kaže da će ili biti ukinuta sanitarna tiranija ili će izbiti revolucija“, rekao je Fiore na konferenciji, koja je, pod okriljem međunarodne organizacije Alijansa za mir i slobodu (The Alliance for Peace and Freedom – APF) u beogradskom hotelu “Moskva” 26. septembra, okupila ekstremne desničare iz cijele Evrope.

Domani precizira da su protesti u Srbiji, koje navodi Fiore, zaista bili potaknuti namjerom uvođenja novih mjera protiv COVID-19, ali da su, prije svega, bili reakcija na sve veći autoritarizam predsjednika Aleksandra Vučića; štoviše, “nije tačno da je u prosvjedima sudjelovala Vacićeva stranka“, ističe list.

Domani navodi da je tokom septembarske konferencije dogovoreno održavanje sličnog skupa na sjeveru Kosova u novembru, kao znak podrške evropskih desničara tamošnjim Srbima. Međutim, budući da je Fiore, koji je i predsjednik APF-a, u međuvremenu završio u zatvoru, pitanje je što će se dogoditi s ovom inicijativom.

U nastavku teksta Domani secira političku situaciju na sjeveru Kosova, naglašavajući ulogu ekstremne desnice. Navodi da se sjever Kosova pokušava predstaviti kao “posljednji bastion kišćanstva koji se odupire islamskoj invaziji i okupaciji“.

Kako napraviti oružje uz pomoć 3D printera

“[Srpski] Nacionalizam oko kosovskog pitanja utjelovljuje u sebi mit o jednoj naciji i o žrtvovanju teritorija okupiranog od vojske islamske vjere; on ističe viktimizaciju naroda, prvo od NATO-a, a potom i od EU diplomatije te idealizira Srbiju kao državu koja brani svoj teritorijalni suverenitet stojeći kao branitelj evropskog kršćanstva. Ova ideološka mješavina, dakako, može izazvati samo divljenje [ekstremno desnog] političkog spektra koji se godinama žali na fantomske projekte etničkih migracija, robovanje međunarodnim institucijama i uništavanje evropskih hrišćanskih korijena“, ističe Domani.

Rimska Repubblica, pak, donosi priču o tome kako je Forza Nuova iskoristila pandemiju korona virusa i razne antivakserske pokrete da propagira svoje postojanje i širi bazu. Rimski dnevnik donosi na uvid dokumente i prepiske u zatvorenim internetskim forumima koji potvrđuju da Forza Nuova već godinu i po planira organiziranje demonstracija protiv vlasti, koristeći kao povod mjere za suzbijanje pandemije.

“Fiore i Castellino su prije drugih shvatili da će rigorozne Vladine mjere izazvati fragmentirani i heterogeni pokret razočaranih ljudi. Koristili su poznate im metode posuđene od terorističkih grupa iz prošlosti – skrivanje iza naizgled apolitičnih akronima, infiltriranje u zatvorene skupine, raspirivanje mržnje i buđenje ekstremnih strasti, pozivanje na borbu na ulicama, sve do, kao što to pokazuje jedna prepiska na Telegramu, uputa kako napraviti oružje uz pomoć 3D printera“, piše Repubblica.

Castellino je još 12. aprila prošle godine, u vrijeme prvog vala pandemije, u Rimu organizirao ulične demonstracije protiv obaveznog kućnog karantina, na koji je Vlada obavezala sve građane. Bili su ukupno šesterica i policija im je napisala novčane kazne. Izgledalo je banalno, ali je to, zapravo, bio samo početak.

U hotelu osnivaju ‘Narodnooslobodilačku vladu’

Dobro upućeni izvor objašnjava da su već tada Castellino i Fiore počeli raspravljati o tome kako iskoristiti nezadovoljstvo koje pandemija generira u različitim društvenim slojevima. “Od početka se u njima materijalizira ideja rušenja demokratskog poretka raspirivanjem nezadovoljnih“, kaže izvor.

U aprilu 2020. godine je, međutim, još prerano, jer strah od virusa dominira. Sljedećih sedmica i mjeseci, pod sloganom “održavajte plamen otpora“, Forza Nuova poziva svoje članove da “ne prihvataju pasivno masovnu lobotomizaciju koju provodi vlast“.

Napokon, 10. oktobra 2020. godine izlaze na vidjelo. U sobi hotela “Parco del Tirreno” u Rimu osnivaju “Narodnooslobodilačku vladu”. “Parlament mora biti raspušten, Vrhovni sud razriješen, a ovlasti tužitelja ukinute. Moramo voditi narod prema oslobođenju“, piše u proglasu.

Ništa što se dogodilo u ovih godinu i po nasilnih protesta, mirnih sjedeljki ili uličnih marširanja u italijanskim gradovima nije slučajno, navodi Repubblica. Čelnici Forza Nuove su iskoristili nezadovoljstvo prvo lockdownom, potom vakcinama i sada obaveznim green passom.

‘Hoćete li se naoružavati ili ostati ovce?’

U internetskom forumu “Pokret za slobodno društvo“, koji broji 546 članova, a među njima i neke od pripadnika Forza Nuova, mogu se pročitati poruke sljedećeg sadržaja: “Sada odlučite na koju ćete stranu, hoćete li se naoružavati ili ostati ovce“. Slijedi i uputa kako nabaviti oružje: “Ne treba ga kupiti, već napraviti od jednostavnih materijala uz pomoć 3D printera.” Govori se i o “vojnoj taktici“, “treninzima u planinama“, tu su i fotografije naoružanih muškaraca s kapuljačama…

Kulminacija se desila 9. oktobra u Rimu, kada je došlo do nasilnog obračuna s policijom te uništavanja prostorija CGIL-a.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

Kako je propala Alitalia?

Italijanski nacionalni avioprijevoznik je nakon 75 godina odletio u historiju, a njegove avione, dio osoblja i infrastrukturu, ali ne i dugove, je preuzela nova državna kompanija ITA Airways.Published On 31 Oct 2021

Italijani trećom dozom protiv četvrtog vala

Rat protiv pandemije je daleko od pobjede, što potvrđuju podaci o rastu broja zaraženih i hospitaliziranih, upozoravaju mediji na Apeninima.Published On 09 Nov 2021

Nastavi li se trend, broj Italijana će se uskoro prepoloviti

Uslijed pandemije korona virusa i nestabilne ekonomske situacije sve manje mladih se odlučuje na zasnivanje, a onda i proširivanje porodica.Published On 12 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE TEME

Mosoti o odlasku mladih: Na korak do tačke bez povratka

Ne radimo ništa i pad stanovništva se ubrzava, upozorava John Mosoti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Online aukcije, uzbudljivi eldorado za internet mahere

Fotografiranje predmeta za prodaju na online aukcijama praktično je presudno, kaže Alen B. (Ustupljeno Al Jazeeri)

Oružje u regiji: Za sigurno okruženje ili kao prijetnja miru?

Zabrinutost za sigurnost u regiji posljednjih mjeseci raste (EPA)

Infografika: Ko i koliko koristi društvene mreže

(Infogram/Al Jazeera)

POPULARNO

Budanov: Rusija priprema napad na Ukrajinu početkom 2022.

Takav napad će vjerovatno uključivati zračne, artiljerijske i tenkovske napade na istoku, smatra Kiril Budanov (EPA - Ilustracija)

Ubijen Palestinac nakon napada u jerusalemskom Starom gradu

Palestinac je identificiran kao 42-godišnji Fadi Abu Shkheidem, stanovnik jerusalimskog izbjegličkog kampa Shuafat (AP)

‘Južni vetar 2: Ubrzanje’ – film opasnih namjera, bez distance od kriminala

Zar je moguće da lik koji utjelovljuje samo najnegativnije osobine bude promovisan kao uzor, da se njegove sociopatske osobine pervertiraju do mjesta kada on postaje idol generacijama mladih, koji gledajući film mogu iščitati poruku kako je dobro baviti se kriminalom (Tanjug)

Schmidt: Dodikovi planovi nedopustivi udar na pravni poredak

Komentariši