HSP: Zabraniti rad fondacije zločinca kapetana Dragana

HSP: Zabraniti rad fondacije zločinca kapetana Dragana

Foto: Vijesti.ba

“HSP-a BiH žestoko osuđuje otvaranje fondacije ratnog zločinca kapetana Dragana u Banjaluci. 

Dragan Vasiljković najavio je otvaranje fondacije i u Doboju, Bijeljini te Istočnom Sarajevu”, reakcija je iz ove stranke nakon što je protekle sedmice u Banja Luci otvorena zaklada tzv. kapetana Dragana, Dragana Vasiljkovića koji je u Hrvatskoj na 13,5 godina osuđen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima u Kninu i Glini te protjeran.

Iz Hrvatska Stranka Prava BiH ističu stav kako se radi o velikom skandalu te da se “s ovim ‘fon-dacijama’ radi na unošenju nemira među narode u BiH kao i atmosfera da i ono malo povratnika što se vratilo na područje RS-a treba napustiti to područje”.

“Ova fondacija nema apsolutno nikakve veze s pomoći bilo kome, nego služi za druge ciljeve prvenstveno huškanje. Dragan Vasiljković je u lipnju 2018. pred sudom u Hrvatskoj osuđen na trinaest i pol godina zatvora zbog ratnih zločina po zapovjednoj odgovornosti u Kninu i Glini tokom rata u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog središta za obuku pripad-nika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Pozivamo nadležne institucije u BiH da hitno zabrane rad ovoj fondaciji presuđenog ratnog zločinca sa koji se iživljavao nad hrvatskim narodom”, ističe se u priopćenju HSP-a BiH koje potpisuje predsjednik ove stranke Nikola Raguž..


(Vijesti.ba)

Komentariši