FAUCI: SVI TREBA DA PRIME TREĆU DOZU

Emrah Fejzović 21/11/2021

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci pozvao je danas milione Amerikanaca koji su potpuno vakcinisani protiv kovida da prime i treću dozu, kako bi očuvali optimalnu zaštitu od koronavirusa.

Prema podacima vladinih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), od 196 miliona potpuno vakcinisanih osoba u SAD do danas je 34,5 miliona primilo treću dozu, ali problem i dalje ostaje oko 60 miliona nevakcinisanih ljudi.

Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savjetnik predsjednika Joe Bidena, izjavio je tokom gostovanja na televiziji ABC da “nema nejasnoća” kada je riječ o potrebi da se prime buster doze zbog smanjenja efikasnosti prvih doza, do kojeg dolazi vremenom.

On je istakao da treća doza daje ljudima “duži rok zaštite”, mada nije jasno da li će oni koji su vakcinisani možda morati da nastave da u budućnosti dobijaju bustere svakih šest mjeseci ili godinu dana.

Agencije
  • Analiziraćemo šta to znači kada se dobije buster, pratićemo nauku, podatke”, rekao je Fauci, prenosi Glas Amerike.

Savjetodavni odbor CDC-a u petak je jednoglasno preporučio buster doze vakcine protiv covida 19 za sve starije od 18 godina.

Broj slučajeva zaraze u SAD je ponovo u porastu i više od 90.000 je zabilježeno svakog od posljednjih nekoliko dana, ali Fauci kaže da to bilo neočekivano jer postaje sve hladnije i ljudi su sve više u svojim kućama i u zatvorenom prostoru.

On je, međutim, kazao da potpuno vakcinisane porodice i prijatelji mogu bezbjedno da se okupljaju za predstojeći Dan zahvalnosti, bez maski na licu.

Komentariši