SULJAGIĆ ZA HAYAT.BA: KAPETAN DRAGAN JE U KORITU DRINE ORGANIZOVAO LOV NA LJUDE, A TUŽILAŠTVO BIH NEMA NI OPTUŽNICU!

Admir Jamaković 20/11/2021

U Banjoj Luci sinoć je otvorena kancelarija “Fondacije Kapetana Dragana”, a ceremoniji je prisustvovao osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan.

Otvaranje ogranka “Fondacija Kapetan Dragan” najavljeno je i za Doboj, Bijeljinu i Istočno Sarajevo.

Kapetan Dragan, nakon odslužene kazne u trajanju od 13,5 godina za ratne zločine u Hrvatskoj, bacio se na “humanitarni rad”. Namjera mu je pomoći drugim ratnim zločincima koji su još u zatvorima.

Među “herojima” o kojima govori je i Zvezdan Jovanović, ubica premijera Srbije Zorana Đinđića. Fondacija naime vodi nacionalnu kampanju u Srbiji te prikuplja potpise peticije za predsjedničko pomilovanje Jovanovića.

Vasiljković je pravomoćno osuđen zbog mučenja i ubistava civila i ratnih zarobljenika u Hrvatskoj. Dokazano je da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je za Hayat.ba da je, prema izjavama svjedoka, koje su ušle u zapisnik Suda u Hagu, između ostalog u Zvorniku u jednom trenutku organizovao lov na ljude.

  • U koritu Drine su trenirali pucajući u ljude. Ne mogu razumjeti da Tužilaštvo BiH nema ni optužnicu, a kamoli potjernicu za čovjekom koji je bjelodani ratni zločinac. Institucije ne rade svoj posao. Tužilaštvo BiH već osam godina radi na tome da u tišini udavi proces krivičnog gonjenja ratnih zločina onda je logična posljedica da će oni koji su počinili ratne zločine hodati kao slobodni ljudi – kazao je Suljagić za Hayat.ba.

Zbog svega su uznemireni i povratnici u entitet RS.

  • Nesrbi u entitetu RS su odavno građani drugog reda – dodao je Suljagić.

Oglasio se i poznati novinar i kolumnista Dragan Bursać:

  • SRAMOTNO!!! Ratni zločinac Kapetan Dragan u Banjaluci otvorio fondaciju za pomoć ratnim zločincima. I to je to. Vijest i realnost života u RS-u. Zločinac legalno otvara fondaciju za pomoć zločincima. Jesu li vama jasne razmjere tog ludila??? Banjaluka gleda, Banjaluka prima i gosti ovog čovjeka. Šta radi gradonačelnik Stanivuković??? Ne može niže, jadnije i bjednije! – napisao je Bursać.

Kapetan Dragan, koji ima srbijansko i australsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao krivična djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci davali lažne iskaze.

Podsjećamo da se lani legendarni srbijanski sportski komentator i veliki navijač Crvene zvezde, javno odrekao kluba za koji navija cijeli život jer su čelnici Zvezde Kapetanu Draganu uručili počasni dres dres kluba s brojem 1. 

  • Znate li gdje je tog 29. maja 1991. bio taj vaš novi počasni član kluba? Pucao je u sunarodnjake vaših tadašnjih igrača Roberta Prosinečkog i Refika Šabanadžovića. A samo par dana prije ovog vašeg sramnog čina, čovjek koji je vodio paravojne formacije po Hrvatskoj i BiH, izjavio je da su ubice Zorana Đinđića, Legija i Zvezdan Jovanović, srpski heroji, i da će se on, ako uđe u parlament, zalagati da te ubojice budu oslobođene – naveo je, između ostalog, Pantić.

(Admir Jamaković)

Komentariši