VIJEĆE EVROPE POZVALO VLASTI U SRBIJI DA UKLONE MLADIĆEV MURAL, UŽASNUTI PONAŠANJEM POLICIJE

Adnan Herco 19/11/2021

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), pozivali su danas vlasti u Srbiji da uklone mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i preduzmu oštre mjere protiv veličanja ratnih zločinaca.

Piero Fassino i Ian Liddell-Grainger, izvjestioci PACE-a za monitoring Srbije, naveli su u zajedničkom saopćenju da su “užasnuti neuspjehom vlasti da, uprkos odluci komunalne policije, uklone nelegalno postavljen mural” s likom Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osuđenog za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dodaju i da su užasnuti što je policija zabranila aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) da održe protest protiv ovog murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo “sigurnosne razloge”.

Od kada su nepoznati autori oslikali mural s likom Mladića prije četiri mjeseca, građani su ga više puta polijevali bojom i šarali, ali je on u roku od nekoliko sati vraćan u prvobitno stanje.

Inicijativa mladih za ljudska prava pokušala je da ukloni Mladićev mural 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ali im je policija to zabranila uz obrazloženje da postoji mogućnost od sukoba pristalica i protivnika skupa.

Kako se navodi u saopćenju dvojice izvjestilaca PACE, ovakvi događaji podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija kome Srbija teži, prenosi RSE.

  • Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti. Stoga pozivamo srpske vlasti da snažnom akcijom pokažu svoju spremnost da se čvrsto bore protiv veličanja ratnih zločinaca i da bez daljeg odlaganja izbrišu freske koje veličaju ratne zločince – saopćili su oni.

Komentariši