NANI FATI ORLOVIĆ URUČENA PLAKETA – PRINCEZA DŽEVHERA: NE VOLIM, ZAVIDAN NAM NAROD

Admir Jamaković

19/11/2021

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Žena, porodica i zajednica” i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce Zehrudin-ef. Hadžić uručio je danas plaketu “Princeza Dževhera” nani Fati Orlović u Konjević Polju.

Nana Fata Orlović, žena Bošnjakinja, heroina i simbol borbe za pravdu dobitnica je plakete “Princeza Dževhera“, plakete koja se uz plaketu “Esma sultanija” u okviru manifestacije “Žena, porodica i zajednica” dodjeljuje ženama za izuzetan društveni doprinos zajednici, objavilo je Muftijstvo travničko.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-tih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije i završena je pobjedom istine, pravde, ustrajnosti i ponosa oličenih u liku nane Fate.

Ova borba, ustrajnost, nepotkupljivost i ponos žene Bošnjakinje bile su povod odluke Organizacionog odbora manifestacije “Žena, porodica i zajednica” Muftijstva travničkog da plaketu “Princeza Dževhera” dodijeli upravo nani Fati Orlović.

AA

Zbog godina i bolesti nana Fata je bila spriječena doći na svečanu dodjelu plaketa u Travnik.

Ipak, plaketu i novčanu nagradu je lično u Konjević Polju nani Fati uručio predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Zehrudin-ef. Hadžić.

Nana Fata je zahvalila na posjeti i priznanju, a u razgovoru sa posjetiocima je izrazila svoj stav o ljudima i dešavanjima.

– Ne volim, zalut’o nam narod. Ne volim, zavidan nam narod. Ne volim, ode nam omladina. Ne poštuje se omladina i pametni i obrazovani. Ne volim ovo! – poručila je nana Fata, piše Preporod.

Komentariši