Dvije predstave povučene sa festivala u Brčkom jer je u žiriju Branislav Lečić

Nakon saznanja da je beogradski glumac član žirija susreta pozorišta / kazališta, ekipe predstava ‘64’ i ‘Schindlerov lift’ povukle su učešće sa festivala.

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. silovao Branislav Lečić (Arhiva)

Published On 20 Nov 2021

Dvije predstave povučene su sa 38. regionalnih Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom zbog toga što je beogradski glumac i filmski djelatnik Branislav Lečić član žirija.

Ekipa predstave 64 autorice Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Beograda, navela je kako su kasno obaviješteni da je Lečić član žirija, ističući kako su predstavu odigrali samo iz poštovanja prema publici te da neće učestvovati u daljnjim aktivnostima festivalima.

“Večeras, samo sat vremena pre početka predstave, obavešteni smo da je Branislav Lečić član žirija XXXVIII regionalnih Susreta pozorišta / kazališta u Brčkom. Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici. Iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše koleginice Danijele Štajnfeld, ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo. Nadamo se da ćete razumeti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala”, naveli su u proglasu koji je pročitan.

‘Sredina koja nema snage da prihvati istinu’

Nedugo nakon toga, učešće na ovom festivalu povukla je i ekipa predstave Schindlerov lift, koju je, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, prema tekstu Darka Cvijetića, režirao Kokan Mladenović.

“Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije”, navode autori predstave Mladenović i Cvijetić.

Dodaju kako Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje Danijele Štajnfeld, ali da je je sve u vezi tog slučaja “stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet”.

“Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave. U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade”, ističu autori.

Nepravosnažna odluka beogradskog tužilaštva

Danijela Štajnfeld je u martu ove godine prijavila policiji da ju je 2012. godine silovao Lečić.

Početkom aprila nekadašnja glumica Merima Isaković je u intervjuu Nedeljniku također optužila Lečića da ju je seksualno napastvovao prije 43 godine, a njen iskaz je tužilaštvo koristilo kao svjedočenje.

Lečić je saslušan ubrzo nakon prijave i tom prilikom negirao optužbe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u julu odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Lečića.

Ova odluka još nije pravosnažna.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Tužilaštvo odbacilo prijavu za silovanje protiv Branislava Lečića

Prijava Danijele Štajnfeld je odbačena jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo silovanje, odlučilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.Published On 13 Jul 2021

BDP: Branislav Lečić izuzet iz predstava

Beogradsko dramsko pozorište, na zahtjev većeg dijela ansambla predstave ‘Kad su cvetale tikve’, izuzelo je glumca iz predstojećih igranja tog komada.Published On 25 Mar 2021

Mirjana Karanović: Ne želim više da glumim sa Lečićem

Karanović se na ovakav potez odlučila nakon što je javnost saznala da je glumac Branislav Lečić optužen za silovanje.Published On 23 Mar 2021

Glumica Danijela Štajnfeld optužila Branislava Lečića za silovanje

Glumac i političar Branislav Lečić negirao je sve optužbe i rekao da je spreman da se podvrgne poligrafskom ispitivanju.Published On 23 Mar 2021VIŠE IZ RUBRIKE KULTURA

Na teatarskim susretima u Brčkom osam predstava

Prva od osam predstava na repertoaru Susreta djelo je Elvisa Bošnjaka, a režiju potpisuje Anastasija Jankovska (Dejan Đurković / Ustupljeno Al Jazeeri)

Izložba ‘Pazi snajper!’ za ozbiljnije shvaćanje pojma ‘rat’

Fotografisao sam civile koji su prolazili kroz opsadu i užas rata, te pokušavao kroz fotografiju uhvatiti momenat, kaže Paul Lowe (Fena)

Otkriven egipatski ‘hram sunca’ star 4.500 godina

Glavna svrha hrama je bila da bude mjesto za obožavanje živog kralja, rekao je arheolog Massimiliano Nuzzolo (EPA - Ilustracija)

Fridin autoportret najskuplja slika nekog latinoameričkog umjetnika

Naslikana 1949. godine, slika slavne umjetnice prodana je nepoznatom kupcu na aukciji Sotheby'sa u New Yorku (EPA)

POPULARNO

Buden: Nastupati protiv mjera je vrlo jasan politički stav

MIŠLJENJA

Neko ko je pravio ‘veliku Srbiju’ nema kapacitet za mir

Da bismo uspjeli da budemo normalni, moramo da stavimo tačku na devedesete, piše autor (Tanjug)

Novinari na meti demonstranata u Zagrebu

Kurti: Glasao bih za ujedinjenje s Albanijom

Komentariši