BEĆIROVIĆ ZA 7PLUS: DODIK NE MOŽE POBIJEDITI ZAPAD I SAD, POSTOJE OVLAŠTENJA DA NATO MOŽE REAGIRATI U BIH

Admir Jamaković 19/11/2021

Međunarodna zajednica ima kapilarnu sliku Bosne i Hercegovine, pogotovo SAD sa svojim agencijama i one odlično znaju šta se događa u BiH.

Hayat

To je u emisiji „7PLUS“ Hayat TV-a kazao Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane kazavši da su SAD pustile diplomatsku šansu da se kriza riješi.

  • Ako se ne riješi na diplomatski način, postoji i vojni. BiH nije zaboravljena, one destruktivne snage koje misle da mogu raditi šta hoće i da će uspjeti u tome, ja sam uvjeren da neće. Jer to je igra pokera, ako je Milorad Dodik nešto pokrenuo ne znači da će mu to uspjeti. On podsjeća na Milana Martića, znamo kakva je bila njegova sudbina u Hrvatskoj. Nažalost, stradao je i narod – kazao je Bećirović.
Hayat

Dodao je da Dodik mora dobro znati da zbog svog ponašanja rizikuje i da izgubi ono što ima.

  • To trebaju znati i oni koji podržavaju takvu politiku. Ona je osuđena na neuspjeh, on ne može pobijediti Zapad i SAD. Napravio je ključnu grešku, premjestio je ruski humanitarni centar iz Niša na teritoriju RS – kazao je Bećirović.

Poručio je da je Amerika super sila s kojom se ne smije igrati.

  • BiH je dio nacionalne sigurnosti SAD. Amerika po Dejtonskom sporazumu, ali i po interesnoj sferi, ima obavezu da zaštiti BiH. Postoje posebne dozvole i ovlaštenja da NATO može reagirati, to je velika sreća za BiH. Neka vrsta sreće u nesreći, da su ovdje ugroženi interesi Zapada i SAD zbog čega će intervenisati ako bude BiH potrebno – dodao je Bećirović.
Hayat

Na pitanje koliko je realno napraviti diplomatski dijalog u BiH, odgovorio je da je jeste, jer kad velike sile nešto hoće, onda to mogu provesti.

  • Nažalost kad je u pitanju BiH, tu dolazi do konfrontacije velikih sila, SAD i Ruske Federacije, tu je uključena i EU. Pa konfrontacija Velike Britanije sa Ruskom Federacijom. Nije dobro što je BiH poligon za njihovo suprotstavljanje, ali moramo znati da je ovo područje nekih hiljadu godina interesna sfera Zapada, sigurno da oni to neće prepustiti – istakao je Bećirović.   

(Admir Jamaković)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši