Žene u crnom: Vukovar je simbol varvarstva i kulturocida

Žene u crnom poručile su da cvijeće bačeno pred tenkove na beogradskim ulicama i mučenje u koncentracionim logorima po Srbiji zahtjevaju moralnu i krivičnu odgovornost počinilaca.

Treba priznati patnju žrtava da bi se rehabilitovala ljudskost u Srbiji, poručila je Staša Zajović (EPA)

Bojan Tončić 19 Nov 2021

Žene u crnom podsetile su protestnim stajanjem u crnini i ćuteći, te transparentima u kojima se afirmišu sećanje i odgovornost, na tri decenije od pada Vukovara, grada-žrtve velikosrpske agresije. Ovogodišnji tradicionalni protest obeležile su i podsećanjem na koncentracione logore za hrvatske zarobljenike i civile, u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu, u kojima je 1991. i 1992. bilo zlostavljano više hiljada ljudi.

“Povodom 30. godišnjice od pada Vukovara, podsećamo na to da je 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo ‘pakao Vukovara’, a da je 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar. Kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, prekriven je zavetom ćutanja i poricanja”, naglašava se u saopštenju Žena u crnom.

Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom, rekla je da više nevladinih organizacija godinama bezuspešno zalaže za to da se spomen pločama obeleže objekti u kojima su nekada bili koncentracioni logori.

“To je bilo konstantno mrcvarenje i ponižavanje žrtava, a među žrtvama nema hijerarhije. Ovo je sad trenutak da se prizna patnja žrtava, da se nekako rehabilituje ljudskost u ovoj zemlji. Zato što mi koji radimo sa žrtvama znamo šta znači to da se prizna patnja. Važno je da se fokusiramo i na žrtve Srebrenice i srebrenički genocid, treba raditi sa žrtvama i pružiti im podršku. Srpska radikalna stranka, čije je dete sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, harala je i ubijala po Vukovaru, Slavoniji, Bosni i Hercegovini, a danas se u Srbiji krivcima proglašavaju oni koji ukazuju na zločine, a slave se oni koji su činili zločine”, kaže Zajović.

Ona naglašava i to da su tokom opsade Vukovara počinjeni ratni zločini urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol varvarskog uništavanja gradova u ratu.

Utvrditi punu istinu o nestalima

“Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi. Nakon početka opsade grada Vukovara, na teritoriji Srbije formirano je nekoliko logora za hrvatske ratne zarobljenike/ce sa teritorije Hrvatske. Oni/e su u logorima u Srbiji boravili od nekoliko dana do devet meseci. Kroz logore je prošlo oko 7.000, a u njima je duže zadržano oko 3.500 ljudi. Od posledica premlaćivanja i zlostavljanja, kao i usled nedostatka adekvatne medicinske pomoći, u logorima u Srbiji preminulo je najmanje 14 zatočenika. Za sve ove zločine osuđeno je samo jedno lice”, ističe sa u saopštenju Žena u crnom.

Ova organizacija, koju su na protestu podržale aktivistkinje i aktivisti grupe Anima iz Đulića (Bosna i Hercegovina), Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, ZDF i Građanskog demokratskog foruma, založila se i ovom prilikom, protestnim pismom državnim institucijama, za pokretanje zakonske zabrane glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima. Od organa vlasti zahtevaju, takođe, da “utvrde punu istinu o nestalima, otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i da pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu”.

Žene u crnom sačinile su mapu antiratnog otpora u Srbiji 1991. i. u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo, mapu logora za Hrvate u Srbiji.

“Ovo je jedan organizovani državni zločin i to će ostati, ako ne bude suđeno krivcima”, kaže Zajović.

Učesnica protesta Suvada Selimović iz okoline Zvornika rekla je da je nakon 17 godina pronašla posmrtne ostatke supruga, koji je zajedno sa još 700 muškaraca iz Zvornika odveden i ubijen 1992.

“Zločini se ne smiju kriti. Nije bitno iz kog naroda je neko došao. Svi nevini ljudi treba da dobiju smiraj, da znaju da je kažnjen onaj ko je uradio neki zločin”, rekla je Selimović.IZVOR: AL JAZEERA


POVEZANE

BLOG

Postoji li Vukovar osim u danima sjećanja?

Na trenutke se tako čini kako Vukovar uistinu ne živi ništa osim onog kako nam ga prezentiraju političari, i to baš u vrijeme obljetnice pada grada.blog byMelita VrsaljkoPublished On 15 Nov 2021

Odgovorni za zločine u Vukovaru ili su mrtvi, ili već na slobodi

Pitanje nestalih, granica, te odnos prema ratnim zločinima i procesuiranje odgovornih, i dalje ostaju neriješeni u odnosima Hrvatske i Srbije.Dužina videa 03 minutes 27 seconds03:27Published On 16 Nov 2021

MIŠLJENJA

Vukovar nije samo grad ratnog herojstva, nego i pobjednik mira

Koliko je ratna odbrana pokazala otpora agresivnom bezumlju, toliko je mirna reintegracija dokazala da je moguće oduprijeti se osvetoljubivosti i nasilnom pravedništvu koje ne pogađa koga treba.Mišljenje autoraBoris PavelićPublished On 17 Nov 2021

Iz programa Kontekst

Vukovar kao simbol (ne)suočavanja s prošlošću u našoj regiji

Kako zaustaviti glorifikaciju ratnih zločina u javnom prostoru?Dužina videa 27 minutes 37 seconds27:37Published On 18 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE TEME

Linglong kao država u državi: Srbija ne smije dozvoliti robovlasnički rad

Problem ugrožavanja ljudskih i radnih prava Vijetnamaca ne treba posmatrati izolovano jer je on posljedica svih prethodnih propusta i grešaka u vezi sa Linglongom (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razija Mujanović: Otkako se bavim košarkom, Jones je iznad svih

Igračica sa Bahama najzaslužnija je za preporod ženske bh. košarkaške selekcije (EPA)

Zapadni mediji o krizi u BiH: Dodikov separatizam vodi u novi rat na Balkanu

Zapadni mediji aktivno su pisali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini (Arhiva)

Zbog čega BiH zaostaje za svijetom u imunizaciji?

Država i njen zdravstveni sistem bi se trebali ozbiljnije pozabaviti vrlo važnom tematikom imunizacije (EPA)

POPULARNO

Zaključava se cijela Austrija, vakcinacija postaje obavezna

Oko 66 posto austrijske populacije je vakcinisano, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama (EPA)

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

List 'Mirror' otkriva plan za slanje 600 britanskih pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu (Getty Images)

Macron: Nećemo slijediti uvođenje karantina za nevakcinisane

Francuska neće slijediti evropske zemlje koje uvode mjere izolacije za nevakcinisane protiv COVID-a 19 (EPA)

MIŠLJENJA

Logika pokretača: Ako je potvrđena Republika Srpska, zašto nije Herceg Bosna

Komentariši