OIC traži da Izrael odgovara za zločine nad Palestincima

Organizacija islamske saradnje je zatražila od Ujedinjenih naroda i drugih relevantnih međunarodnih organizacija da formiraju komisiju za istragu incidenata u kojima su preminuli Palestinci.

OIC je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi bili oslobođeni palestinski zatvorenici koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima (EPA)

Published On 19 Nov 2021

Organizacija islamske saradnje (OIC) traži da izraelske snage odgovaraju za zločine i vansudska pogubljenja počinjena nad Palestincima.

U saopćenju OIC-a podsjeća se da je izraelska policija pucala i ubila 16-godišnjeg Palestinca Omara Ibrahim Abu Asab, koji je 17. novembra u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Qudsu), koji je navodno izveo napad nožem.

Dodaje se da porast napada Izraela na palestinski narod predstavlja opasnost za eskalaciju tenzija u regiji, prenosi Anadolija.

“OIC snažno osuđuje zločine koje su okupacione izraelske snage počinile nad palestinskim narodom, a posljednji slučaj je pogubljenje jerusalemskog dječaka Omara Ibrahima Abu Asaba nasred ulice”, navodi se.

U saopćenju je naglašeno da je smrt Palestinca Samija al-Ammura u izraelskom zatvoru u četvrtak zbog medicinskog nemara rezultat “nehumanog postupanja” prema palestinskim zatvorenicima.

Još se navodi da izraelska vlada treba odgovarati za ove zločine, a od Ujedinjenih naroda i drugih relevantnih međunarodnih organizacija zatraženo je da formiraju komisiju za istragu incidenata u kojima su preminuli Palestinci.

OIC je također pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi bili oslobođeni palestinski zatvorenici koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima.

Oko 250 zatvorenika, pripadnika Islamskog džihada, u izraelskim zatvorima stupilo je u štrajk glađu.

Šest palestinskih zatvorenika ujutro 6. septembra pobjeglo je iz strogo čuvanog zatvora Gilboa, na sjeveru Izraela, tako što su iskopali tunel.

Oko 200 zatvorenika tinejdžeri i djeca

Nekoliko njih kasnije uhvatile su ih izraelske snage sigurnosti.

Nakon što je šest zatvorenika palestinskog pokreta Islamski džihad pobjeglo iz zatvora Gilboa, poraslo je ugnjetavanje nad zatvorenicima u izraelskim zatvorima, a počele su rasti i tenzije.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.650 Palestinaca, od kojih su 520 “administrativni pritvorenici”.

Oko 200 zatvorenika su tinejdžeri i djeca.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

Izraelski sud osudio špansku humanitarku zbog finansiranja PFPL-a

Vojni sud je osudio Huanu Rashmawi na 13 mjeseci zatvora nakon što je proglašena krivom za nezakonito finansiranje Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.Published On 17 Nov 2021

Video: Izraelski vojnici natjerali palestinsku djecu da poziraju za fotografiju usred racije

Vojnici su nasilno probudili 13 palestinske djece usred noći i ilegalno ih fotografirali, nakon što su upali u kuću na Zapadnoj obali.Published On 17 Nov 2021

Izrael bi mogao srušiti palestinsku školu koju finansira EU

Škola koju pohađaju marginalizirane beduinske zajednice jedna je od 17 škola koje bi mogle biti srušene zbog kršenja dozvole.Published On 18 Nov 2021VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Poplave u Kanadi: Hiljade osoba raseljene, uništene ceste, željeznice i mostovi

Smrt palestinskog zatvorenika: Aktivisti zabrinuti tretmanom u izraelskim zatvorima

WSJ: SAD osujetio pokušaj Kine da uspostavi vojni objekt u Emiratima

Vlasti UAE-a potvrdile su da je Kina imala intenzivne komercijalne aktivnosti u luci Khalife (Reuters)

‘Tri amigosa’ u Bijeloj kući: Glavne teme pandemija i klimatske promjene

POPULARNO

Britanske snage ‘kreću’ za Ukrajinu, vodi li to u rat s Rusijom?

List 'Mirror' otkriva plan za slanje 600 britanskih pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu (Getty Images)

Zapadni mediji o krizi u BiH: Dodikov separatizam vodi u novi rat na Balkanu

Zapadni mediji aktivno su pisali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini (Arhiva)

Zaključava se cijela Austrija, vakcinacija postaje obavezna

Oko 66 posto austrijske populacije je vakcinisano, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama (EPA)

Testovi na antitijela: Šta vam mogu reći, a šta ne

Komentariši