APEL IMAMA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA U NJEMAČKOJ: SPRIJEČITI OPASNU POLITIKU RS-A

Adnan Herco 18/11/2021

Na saveznom seminaru održanom 15. i 16. novembra 2021. godine u Mainzu, imami koji djeluju u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) uputili su apel u kojem su izrazili zabrinutost zbog političke krize u Bosni i Hercegovini u kojoj se ljudi ponovo plaše nasiljem i ratom.

Ističu kako su imami i pripadnici Islamske zajednice posebno zabrinuti za svoju braću u povratničkim džematima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, a koji su već duže vrijeme izloženi pritiscima i diskriminaciji, objavio je IZBNJ.

  • Za to je prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika vlade manjeg entiteta RS-a, kao i politika i ponašanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika – kaže se u apelu imama.

Poručili su da ova nacionalistička retorika i politika otvara stare, nezacijeljene rane nakon genocida nad Bošnjacima u periodu od 1992. do 1995. godine od strane vojske i policije RS, i ugrožava mir i sigurnost i mirnu budućnost cijele zemlje države Bosne i Hercegovine i šire.

  • Prijetnje secesijom i urušavanjem države i državnih institucija izazivaju ozbiljnu zabrinutost, unose i šire strah i uznemirenost među stanovništvom, posebno među stanovništvom manjeg bh. entiteta. Ovim putem apelujemo na sve odgovorne, koji su u mogućnosti da spriječe secesionističke i retrogradne izjave i djela zvaničnika manjeg bh. entiteta, a tu prije svega izdvajamo predstavnike međunarodne zajednice, koji nose odgovornost čuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, da svojim odlučnim djelovanjem, spriječe negativne retorike i poteze destruktivnih političara iz manjeg entiteta – poručili su imami IZBNJ.

Posebno su pozvali visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta da aktivno djeluje na očuvanju, jačanju i izgradnji državnih institucija, te svojim autoritetom i pozicijom spriječi svaki pokušaj ugrožavanja mira, stabilnosti i suverenosti države Bosne i Hercegovine.

  • Apelujemo na Vladu SR Njemačke da se snažnije uključi i pomogne, kako bi se zaustavili oni koji rade na urušavanju i podjeli naše države Bosne i Hercegovine i koji unose daljnje podjele među njenim građanima, što može biti povod novim sukobima. Poručujemo našoj braći u domovini, a posebno Bošnjacima u manjem bh. entitetu, da imaju našu punu podršku i pomoć u borbi za svoja prava koja im garantuje Ustav države Bosne i Hercegovine – poručili su imami Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Komentariši