Ambasadoru Švicarske prezentirani Principi za izmjene Ustava BiH

Ambasadoru Švicarske prezentirani Principi za izmjene Ustava BiH

Foto: Vijesti.ba

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Danijel Hunn primio je delegaciju nevladinih organizacija VKBI, HNV, SGV i Foruma pralmanetaraca BiH 1990 u svojoj rezidenciji u Sarajevu.

Delegaciju su činili Miro Lazović (Forum parlamentaraca), prof.dr. Ivo Komšić (HNV), prof.dr. Lada Sadiković (VKBI), Živko Radišić (SGV) i mr.sc. Emir Zlatar, koordinator NGO.

Tokom višesatnog razgovora, delegacija NGO podrobno je informisala ambasadora Hunna o aktivnostima nevladinih organizacija koji se odnose na aktulno društveno i političko stanje u BiH te mu prezentirala Principe za izmjene Ustava BiH i uručila Otvorena pitanja međunarodnim zvaničnicima, sa molbom da u okviru svojih kapaciteta i mogućnosti sa istim upozna dužnosnike Švicarske kao i kolege u diplomatskom koru u BiH. Delegacija NGO informisala je ambasadora Hunna da je gotovo 25.000 građana Bosne i Hercegovine putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo Principe za izmjene ustava BiH te da je ovo prva anketa građana BiH o ustavnom položaju BiH nakon održanog referenduma građana BiH 1. marta 1992. godine.

Ambasador Hunn istakao je značaj i ulogu organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini posebno sa aspekta uključivanja u sve bitne društvene procese te da je jako važno da se čuje glas civilnog sektora i građana BiH. Posebnost ovoj aktivnosti daje činjenica da su u ovoj inicijativi uključeni predstavnici svih etničkih grupa u BiH čiji je glas po pitanju budućnosti BiH jedinstven i jasan.Delegacija NGO je ambasadoru uručila poklon Poster bosanske vladajuće srednjevjekovne dinastije Kotromanjića koja svjedoči o hiljadugodišnjoj povijesti Bosne i njenoj različitosti koja bi trebala biti paradigma današnje Evrope.

Ambasador Hunn izrazio je želju da se međusobni susreti i saradnja nastave u narednom periodu.


(Vijesti.ba)

Komentariši